Couveuse nazorg

Naar huis en de rol van de kraamzorg

Thuis is alles echt anders, als ouders denk je al veel te weten en dat is ook zo, maar toch loop je als ouders thuis vaak tegen praktische zaken aan en heb je misschien vragen waar jullie een antwoord op willen. Ook al is jullie kind te vroeg geboren,je moet ook leren je kind te behandelen als een “normale”pasgeborene. Thuis is echt anders dan in het ziekenhuis.

Het is soms moeilijk omdat veel kinderen veel huilen, voedingsproblemen- en slaapproblemen hebben, maar toch moet je in plaats van hospitalisatie nu gewoon leren zorgen voor jullie kind en dat is best spannend.

Daar is kraamzorg nu voor bestemd, het in goede banen begeleiden bij thuiskomst.

Thuis is alles weer anders dan in het ziekenhuis, dat is even wennen.

Couveuse nazorg of uitgestelde kraamzorg

Couveuse nazorg of uitgestelde kraamzorg wordt gegeven als de baby naar huis mag. Bij iedere zorgverzekering wordt daar anders mee omgegaan. Deze zorg zit niet in het basispakket. De zorg bestaat vooral uit voorlichting, begeleiding en ondersteuning. Maar de kraamverzorgende doet bij couveuse nazorg geen huishoudelijke taken.

De verloskundige moet ook op de hoogte worden gesteld, in deze situatie is zij ook eindverantwoordelijke voor de zorg die wordt geleverd. Vaak wordt dit vergeten.

Wat is de vergoeding bij couveuse nazorg?

Het hangt af van jullie zorgverzekeraar of jullie couveuse nazorg vergoed krijgen. Via een aanvullende zorgverzekering bieden de meeste zorgverzekeraars een vergoeding. Hebben jullie een zorgverzekering die couveuse nazorg vergoed dan is het meestal zo dat het hele bedrag word vergoed. Voor een vergoeding uit de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico. Raadpleeg de polisvoorwaarden van jullie zorgverzekering voor jullie kindje thuis komt uit de couveuse, om na te gaan of jullie recht hebben op een vergoeding.

Zijn jullie toe om opnieuw de voorwaarden te wijzigen en heb je een kinderwens, pas vast je verzekering aan.

Kraamzorg als je kind in het ziekenhuis ligt

Ouders die te maken krijgen met een vroeggeboorte brengen veel tijd door in het ziekenhuis. Dit vergt veel van jullie en vooral als pas bevallen vrouw kom je niet aan je rust toe. Je begint vaak met goede moed te kolven en je voelt je daarbij verantwoordelijk voor de hele wereld om je heen. Maar het vele reizen breekt je snel op.

De kraamverzorgende kan jullie als ouders in de eerste week na de geboorte zeker tot steun zijn. Veel ouders weten niet dat zij, ook al ligt jullie kind in het ziekenhuis, je toch recht hebt op kraamzorg thuis. Pas wel op als je couveuse nazorg in je pakket hebt, dan moet je informeren naar de voorwaarden van je verzekeraar.

Een kraamverzorgende die weet wat een vroeggeboorte inhoudt kan jullie echt tot steun zijn. Je hoeft niet eerst alles uit te leggen etc…

Voor jou als moeder zijn de controles belangrijk , ook bij een vroeggeboorte is het belangrijk de baarmoeder en eventuele hechtingen te controleren, ook de pols tellen en tempen is belangrijk. Er wordt zo menige infectie opgespoord. Het is ook fijn als je hulp en steun krijgt bij het kolven en opbouwen van de borstvoeding. Rust is belangrijk en in dit geval doet de kraamverzorgende wel de huishoudelijke taken die voor de moeder van belang zijn. Ook kan ze je helpen om de vroeggeboorte psychisch te verwerken. Dit is belangrijk om depressie en PTSS te voorkomen of ervoor te zorgen dat er op tijd hulp wordt ingeschakeld. Ook kan de kraamverzorgende je veel leren over het hechtingsproces, dit is erg belangrijk.

Kom je er niet uit. Mail, app of bel gerust

Contact met Djoke

error: Content is protected !!