Hechting & Vroeggeboorte

Het allerbelangrijkste in ons leven is toch wel dat wij aangeraakt, gekoesterd en geknuffeld worden. Meer dan 40 jaar onderzoek heeft uitgewezen dat huid op huid contact van wezenlijk belang is voor de moeder en kind hechting, maar ook voor de partner en eventuele broertjes en zusjes.

Een baby die iedere dag minstens, gedurende 60 min onafgebroken bij mama op de blote huid (buidelen) mag liggen, daarbij daalt het stresshormoon cortisol na 20 minuten drastisch, de pijn wordt beduidend minder of verdwijnt, baby’s die mogen buidelen huilen minder en zijn minder prikkelbaar. Dit effect is er ook als een vader, opa of oma of ander familielid of goede vriendin buidelt. Soms is de moeder te ziek en kan zij niet zelf bij haar kind zijn.

Bij de geboorte heeft een kind de behoefte om zich te hechten dit zit in ons DNA en genen verwerkt. Als je een kind niet knuffelt, koestert of aanraakt en niet tegen je baby praat dan zal ook het kind niet meer reageren en uiteindelijk overlijden. Daarom is buidelen en aanraken zo belangrijk. Nog belangrijker dan borstvoeding.

Een baby ziet er doorgaans lief uit en nodigt uit tot knuffelen maar bij een te vroeg geboren kind is dit veel lastiger, dit kindje ligt aan toeters en bellen infusen etc… en dat weerhoudt je als ouders al snel om te knuffelen en je kind aan te raken. Een te vroeg geboren baby ziet er nog niet zo lief en mooi uit, je kunt als ouders het eng vinden om je kindje aan te raken, Toch is het belangrijk om dit te gaan doen. Een kind herkent snel de geur van de ouders maar zal zich de eerste drie maanden niet verzetten als het door een ander wordt verzorgd. Na die tijd begint het hechtingsproces, het rijpingsproces van de hersenen laat hen zich nu richten op de moeder en vader. Daarom is het van groot belang dat er sensitief en responsief wordt gereageerd. Als een kind in zijn eerste levensjaren heeft geleerd dat ouders het zien dan bouwen zij een band op. Een baby die huilt en getroost wordt ervaart dat er iemand komt om het te helpen. Zo leert het kind dat hij invloed heeft op de wereld rondom hem heen. Daarom is en blijft buidelen en dragen ook thuis belangrijk en dit wordt dan juist vergeten in alle drukte. Dit geldt natuurlijk ook voor een a terme geboren baby.

Als ouders moet je je kind leren “lezen”. Je kunt als ouders naar je kind kijken maar dat wil nog niet zeggen dat je het ook echt ziet ( iedereen kijkt anders). Je moet dat leren.

Het is belangrijk dat je als ouders enige kennis hebt van je kindje, in de couveuse heb je al leren kijken en luisteren naar jullie kind, maar thuis is alles weer anders en leer je opnieuw kijken maar dan in de thuissituatie.

Angst en stress spelen een grote rol bij de baby en ouders bij een veilige hechting:

De baarmoeder is een veilige plek, bij een vroeggeboorte maakt de baby een trauma door. Het kind heeft veel behoefte aan veiligheid, warmte en liefde. In de baarmoeder krijgt het kind voeding via de navelstreng, maar ook liefde van de moeder. Bij de geboorte moet een kind liefde en warmte ervaren en zich gedragen voelen. Bij een vroeggeboorte wordt dit verstoord. Op tijd geboren kinderen worden omarmd en op de buik van de moeder gelegd. Een premature baby gaat in de couveuse en is op zichzelf aangewezen.

Veilig gehecht zijn is van groot belang, een onveilig gehecht kind wantrouwt zijn moeder en vader. Het kind zal geen beroep op hen doen in moeilijke omstandigheden. De ontwikkeling verloopt minder goed, deze kinderen maken minder oogcontact, zitten niet rustig op schoot, zijn ontroostbaar huilen veel en slapen slecht. De baby vertelt zijn verhaal via de lichamelijk uitingen. Ouders gaan dan de weg van hulp zoeken, kinderen krijgen medicatie, speen, tv aan ze gaan rijden in de auto, alles om hun kind stil te krijgen. Hierdoor gaat de spanning niet weg. Het zal juist verergeren.

Een kind met hechtingsproblemen gaat overstrekken, is ontroostbaar en maakt geen oogcontact, kan niet verdragen gescheiden te worden van de moeder/vader of is juist erg op zichzelf.

Daarom is het belangrijk er te zijn voor je kind en hulp te zoeken als je ervaart dat het moeizaam verloopt. Soms kom je met een paar tips alweer een eind op de goede weg. Heb je hulp nodig of wil je even sparren, bel, mail of app me gerust. Het contactformulier invullen mag ook, dan bel ik jou.

error: Content is protected !!