Bevallingstrauma bij de vader/partner

father-818449_640

Ik heb bij veel bevallingen mogen assisteren, deze waren allemaal uniek en ik kwam veel moeders en vaders tegen tijdens deze bevallingen en kraamperiode. De laatste vijf jaar bied ik vooral begeleiding aan moeders en ouders met een zwangerschaps- postpartumdepressie, posttraumatische stressstoornis, na het doormaken van een postpartumpsychose of vroeggeboorte. Ik betrek hier altijd de partner bij maar ook de kraamverzorgende of verloskundige die een traumatische ervaring heeft doorgemaakt met het gezin. Vaders voelen zich vaak ongemakkelijk tijdens de bevalling omdat ze niet goed weten wat ze kunnen doen voor hun vrouw. Als je uitlegt wat er gebeurd, wat hij kan doen om zijn vrouw te ondersteunen dan zijn ze opgelucht als ze horen dat aanwezig zijn al belangrijk is. Een vrouw die bevalt heeft liefde, warmte en veiligheid nodig, iets wat vooral haar man/partner kan bieden.

Maar wanneer ontaardt iets in een traumatische ervaring?

Een trauma ontstaat als je een voor jou nare ervaring meemaakt of hebt meegemaakt. Heb je in het dagelijks leven last van belemmeringen, herbelevingen, nachtmerries, de neiging om je af te keren van foto’s en video’s van de bevalling dan kan er sprake zijn van een PTSS. Het gaat erom dat het een ervaring is die voor jou persoonlijk een traumatische beleving is geweest. Dat kan een heftige bevallingservaring zijn, maar ook een bevalling die volgens de zorgverleners wordt omschreven als een bevalling volgens het boekje.

Het is lastig te herkennen. Heeft je vrouw veel zorg nodig en jij gaat als vader er iedere nacht uit om te voeden en je kind te verschonen, dan denk je snel dat slapeloosheid daardoor komt. Klachten als herbeleving, nachtmerries en je afkeren van foto’s etc… van de geboorte ga je je vaak later realiseren. Op en gegeven moment triggert er iets en slaat de man met de hamer toe. Als vader vraag je niet snel om hulp. Vaak komt alles terug bij een volgende zwangerschap en geboorte. Het is belangrijk dat je als vader ook praat over je ervaringen. Maar ook dat de omstanders zoals verloskundige en kraamverzorgende ook aandacht heeft voor jou verhaal. Tijdens de trainingen die ik verzorg voor kraamverzorgenden besteed ik hier uitgebreid aandacht aan.

Blijf niet tobben en zoek hulp. David Borman biedt vader cursussen aan. Dit kan al maken dat je beter voorbereid bent als vader. 

Lees meer hierover in het artikel

https://www.rtlnieuws.nl/weekend-magazine/2016/weekend-magazine-editie-44-2016#2221896

Bron: Het artikel van RTL weekend

Eigen ervaringen

Handboek zwangerschap&psychiatrie

 

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

error: Content is protected !!