Borstvoeding en Postpartumdepressie

Postpartumdepressie en borstvoeding.

Bij het geven van borstvoeding bij een postpartum (natale) depressie zijn in Nederland de meningen nogal verdeeld. Bij een kraambedpsychose is het wel duidelijk, daar kun je vaak niet anders dan de borstvoeding stopzetten in verband met de vaak zware medicatie, de psychose verschijnselen van de moeder en vooral het waarborgen van rust.

Maar hoe nu bij een postpartum (natale)depressie?

Na de geboorte van de placenta daalt de hormoonspiegel snel. De moeder kan last krijgen van kraamtranen. Deze gaan doorgaans binnen twee weken over. Toch hebben deze kraamtranen ook een functie, ze laten de voeding stromen. Tranen kunnen een ontlading zijn van opgebouwde spanning, laat je dit los dan is de weg gebaand voor het geven van borstvoeding. Het hormoon progesteron en het prolactine gehalte zijn van grote invloed op de gemoedstoestand van de moeder.

Het hebben van een laag prolactine gehalte kan gerelateerd zijn aan een postpartum (natale)depressie. Is dit prolactine gehalte hoger dan kan het een risico verminderende factor zijn. (vaak zie je na bijvoorbeeld een jaar voeden en dan stoppen alsnog een ppd ontstaan). Uit onderzoek is gebleken dat het geven van borstvoeding een beschermende factor is bij het krijgen van een postpartumdepressie. Moeder worden is best stressvol, zelfs de meest stabiele vrouw kan onderuit gaan na een bevalling.

Je hele hormoonhuishouding is ontregeld en je hebt een aanval gehad op je immuunsysteem. Daarnaast is het nog al wat om alle ballen in de lucht te houden. Vaak krijgt een moeder de raad van de omgeving om maar te stoppen met de borstvoeding. Vervolgens gaat ze zich daar schuldig over voelen. Goed om te weten voor familie en begeleiders is dat het prolactine gehalte het moedergevoel bevordert. En dat de oxytocine ontspanning geeft. Borstvoeding bevordert de band tussen moeder en kind. Dus overleg goed samen en bekijk de mogelijkheden. De borstvoedende moeder slaapt minder ( nachtvoedingen) en daarvan kan zij oververmoeid en uit balans raken. Maar aan de andere kant is het zo dat je door het geven van borstvoeding wel beter slaapt, je wordt loom en slaperig.

Daarbij opgeteld alle veranderingen die het moederschap ( ouderschap) met zich meebrengt en de hormonen die terug gaan naar hun normale niveau kunnen uitmonden in een depressie.

Moet je dan een moeder maar aanraden om de fles te gaan geven?

Ik ben geen arts maar hoor wel vaak dat aangeraden wordt te stoppen met de borstvoeding. Artsen zijn vaak van mening dat ook bij een postpartum (natale) depressie de borstvoeding beter gestaakt kan worden. Maar zelf ben ik van mening dat als een moeder goede begeleiding en eerlijke realistische voorlichting krijgt, zij gewoon zelf kan voeden. Maar wat een vrouw ook beslist, ze verdient alle steun van de omgeving of ze nu de borst geeft of de fles. Moeders voelen goed aan wat het beste voor hen is en respecteer dit dan ook. Een moeder gedwongen laten stoppen met het geven van de borst kan veel desastreuzer zijn. Zij ontwikkelt dan al snel een gevoel van falen.

Vrouwen krijgen meestal medicatie voorgeschreven de SSRI’s selectieve-serotonine-heropname remmers. Serotonine is een stof die de boodschap naar de hersenen brengt, deze medicijnen stabiliseren de angststoornis en stemmingswisselingen. Wat het geven van borstvoeding betreft zijn er tot nu toe geen negatieve effecten geregistreerd.

Rust is en blijft belangrijk

Bij een postpartum (natale)depressie blijft het wel van groot belang dat de rust wordt gewaarborgd, dat kan betekenen dat papa de nachtvoeding in de fles geeft. Hulp inschakelen bij het huishouden is van belang en de moeder moet slapen wanneer dit kan. Ontspanning blijft belangrijk. Daarnaast gezonde voeding en beweging in de buitenlucht, een wandeling is al lekker.

Wat begeleiders moeten leren aan de moeder is:

  • eerste aandacht post is MAMA

  • geen sluitpost maken van zichzelf

  • gezonde voeding

  • naar buiten

  • bewegen

  • ontspannen

  • slapen etc…

  • mindfulness

Zij moet niet alles perfect willen doen, goed is goed genoeg.

Indien men adviseert maar te stoppen met de borstvoeding dan kan dit ook een averechts effect hebben en voor emotionele problemen zorgen. Maar andersom kan het ook zo werken, een moeder advies geven om toch vooral door te gaan omdat ze haar baby dan het beste geeft. Wil de moeder echt stoppen met de borstvoeding en is zij hiervan overtuigd dan dient ze alle steun te krijgen van de omgeving en professionals. Andersom geldt dat als een moeder graag zelf wil voeden ze wel wat extra begeleiding kan gebruiken. Aandacht voor de moeder, haar omringen met warmte, liefde en gesprekken om haar gevoelens te kunnen en mogen uiten zijn van groot belang. Het begeleiden van het hechtingsproces tussen moeder en baby is zeer belangrijk. Er zijn voldoende borstvoedingsverenigingen, lactatiekundigen en moeder ondersteuners in ons land die een rol kunnen en willen spelen in de begeleiding na de kraamtijd

Contact met Djoke

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

error: Content is protected !!