Zwangerschap & bevalling

Gelukkig  gaat het taboe over het krijgen van een zwangerschaps- en/of postpartumdepressie er steeds meer af. Er ontstaan steeds meer initiatieven om vrouwen beter te begeleiden.

Krijgt iedere vrouw nu een postpartumdepressie?( in de volksmond spreekt men van een postnatale depressie).

Gelukkig is dit niet het geval, 1 op de 8 vrouwen krijgt hiermee helaas mee te maken.

Een postpartumdepressie wordt mede veroorzaakt door een verstoorde hormoonhuishouding. Maar kent ook andere factoren. Denk hierbij aan lichamelijke, psychische en sociale oorzaken. 60% blijkt echter hormonaal te zijn.

Een postpartumdepressie kan ontstaan na de geboorte, miskraam of abortus, een zwangerschaps-depressie ontstaat tijdens de zwangerschap en kan later overgaan in een postpartumdepressie.

Wat belangrijk is om te weten bij het ontstaan van een zwangerschaps- en/of postpartumdepressie is de rol die de hormoonhuishouding hierin speelt. Van kind wordt je een jong meisje dat gaat menstrueren in de puberteit, vervolgens groei je uit tot een jonge, volwassen vrouw. Er komt een moment dat je graag zwanger wilt worden en ervan uitgaande dat dit gaat lukken moet je weten dat je hormoonhuishouding een grote rol speelt.

Tijdens je zwangerschap en het eerste jaar na de bevalling gebeurt er heel veel in je lichaam en geest.

Je bent in staat een heel mensje te maken, dat is en blijft een groot wonder. Door het samenspel van hormonen dat plaatsvindt in je lichaam om zwanger te worden, te blijven, te bevallen en te ontzwangeren kan veel misgaan in dit proces. Tijdens de begeleiding breng ik ook je menstruatie cyclus in kaart, hoe verliep deze voordat je zwanger werd, heb je last gehad van premenstruele stoornissen in je voorgeschiedenis, weet je wat dit kan inhouden? Is er sprake geweest van een miskraam of abortus. Van daaruit wordt dan een behandeling opgestart. Ik zie graag dat de huisarts op de hoogte is van mijn begeleiding. voor bloed prikken moet naar je eigen huisarts. Ik laat altijd lichamelijke oorzaken zoals een slecht werkende schildklier uitsluiten. En ik wil graag weten of er tekorten zijn aan vitaminen en mineralen. Werkt je schildklier slecht dan kan dit namelijk geestelijk voor problemen zorgen die lijken op een depressie. Dan is er een andere behandeling nodig.

Een postpartumdepressie kan ook ontstaan in reactie op een levensgebeurtenis die je meemaakt.

De werkelijke oorzaak is niet precies bekend maar vooral de verandering in hormoonhuishouding is van grote invloed, daarnaast kan een tekort aan vitamine B6 (aminozuur tryptofaan) psychische klachten geven. (nooit op eigen houtje experimenteren want het kan ook andersom werken). Als je niet gezond eet en leeft kan dit een grote invloed hebben op je hormoonhuishouding. Psychosociale problemen spelen vaak een rol maar zijn niet de hoofdoorzaak het komt erbij.

Een postpartumdepressie moet je bij de wortel aanpakken en niet alleen de symptomen bestrijden.

Er wordt vaak antidepressiva voorgeschreven terwijl de oorzaak meestal bij (60% van de vrouwen) op het hormonale vlak blijkt te liggen, door hier eerst aandacht aan te besteden en onderzoek naar te doen kan een weg van stigmatisering worden voorkomen. Een postpartumdepressie is een stemmingsstoornis en kan worden veroorzaakt door een lichamelijke oorzaak (een disbalans tussen oestrogeen en progestageen) dit heeft veel invloed op je psyche. Geen postpartumdepressie is echter hetzelfde en er moet goed gekeken worden wat de oorzaak is bij de vrouw. Zet honderd vrouwen op een rij en ze hebben allemaal een unieke begeleiding nodig.

Contact

error: Content is protected !!