Ontzwangeren

Ontzwangeren kan zomaar een jaar duren, men zegt weleens negen maanden op, negen maanden af.

Vaak wordt aan mij gevraagd wanneer het lichaam weer zijn oude vorm terugkrijgt en je weer in je eigen kleren past. Maar vergeet niet dat je geen jong meisje of jonge vrouw meer bent maar een vrouw die moeder is geworden, een ere titel. Vaak zijn je borsten iets groter, je heupen blijven iets breder en je bent over de hele linie wat voller. Dat is wat anders dan dik. Iedere vrouw is anders en hierdoor uniek.

Symptomen die bij het ontzwangeren horen

  • hoofdpijnklachten
  • moeheid
  • vergeetachtiger zijn dan voorheen
  • concentratie stoornissen ervaren
  • labiel voelen
  • huilerig zijn
  • snel geïrriteerd
  • libido verlies

 Dit alles is normaal en hoort bij het normale herstelproces na zwangerschap en bevalling. Je hormonen dansen rond in je lichaam en moeten weer in balans komen. Een bepaalde disbalans is ook weer normaal te noemen. De weegschaal staat nooit in evenwicht in een vrouwenlichaam.

Het is belangrijk dat je weet dat je niet de enige bent. Het heeft tijd nodig.

Meestal ga je na zes weken voor nacontrole naar de verloskundige of gynaecoloog, bespreek hier je gevoel als je ergens tegenaan loopt. Je baarmoeder, hechtingen etc… zijn al aardig herstelt voor je gevoel. Jij wilt gewoon je gang gaan, wel weer eens ouderwets vrijen met je partner, met vriendinnen op stap, sporten en lekker naar de film. Maar je bent nog zo moe en barst soms zomaar in huilen uit. Je wordt onzeker en denkt als ik maar niet een postnatale depressie krijg. Je gaat op onderzoek uit op facebook en twitter want je zoekt bevestiging. Maar bedenk dat je hier vaak niet beter van wordt. Iedereen is uniek en ervaart zijn eigen proces hierin. Wat voor de ene moeder opgaat werkt niet voor de ander. Je kunt gewoon nog last hebben van lichamelijke en geestelijke ongemakken. Vrouwen praten hier niet graag over en daardoor is er weinig aandacht voor dit proces. Maar naast het geluk dat een baby met zich meebrengt wordt ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel geboren, voel je je moe en onzeker. De ene vrouw is na vier maanden herstelt en bij de ander kan het zomaar een jaar of langer duren. Beide is normaal, een zwangerschap en bevalling en de kraamtijd kunnen anders zijn verlopen dan wat je verwacht had. De band  met je partner laat even te wensen over omdat jullie moeten wennen en moe worden van de gebroken nachten. Aanvaarden dat dit zo is helpt je al een eind op weg. Blijf wel samen praten over hoe jullie het beiden ervaren. De ene moeder is blij dat ze na een week of tien weer aan het werk mag, de andere ziet er als een berg tegenop. Gelukkig maar dat we allemaal anders reageren. Neem gewoon de tijd die jij nodig hebt om op te knappen. Het komt goed.

Het hoort erbij en je hebt echt niet gelijk een postpartum(natale)depressie.

Bij een postpartum(natale) depressie heb je twee weken gedurende het grootste deel van de dag last van depressieve gevoelens, gedurende de hele dag. Je kunt je somber en eenzaam voelen. Het lijkt of de wereld aan je voorbij trekt, jij hebt het gevoel dit te ervaren als een zombie of  je hebt het gevoel  dat je onder een grote, glazen stolp zit. Dit moet door een arts worden gediagnosticeerd en bevestigd. Of door een deskundige die weet wat een postpartumdepressie inhoudt. Dus is je roze wolk soms wat minder roze, bedenk dat je niet gelijk depressief hoeft te zijn, maar voel je je rot en depressief trek aan de bel bij je huisarts of iemand waarop je vertrouwen kunt in je omgeving. Hoe moeilijk dit ook is.

Blijf niet alleen tobben.

Contact

error: Content is protected !!