Postpartumdepressie voelt als vrieskou.

Buiten is het nu koud en het gaat nog kouder worden. Ik lees in de krant dat we ons niet zo moeten aanstellen en dat zodra er een koudegolf is iedereen in rep en roer is.

De Elfstedenkoorts neemt toe en iedereen staat paraat voor als het zover is. Het weer is het meest besproken onderwerp van de dag. Een ware koudegolf heeft ons bereikt.

Nu even naar moeder A. Zij heeft het intens koud van binnen. De winter is op haar neergedaald en ze ziet het niet meer zitten. Daar waar eerst de zon leek te schijnen voor haar is er nu alleen die ijzige kou, de koude wind die haar bijna omver blaast en haar doet verstijven. Ze is bevroren en voelt zich eenzaam.

Ze heet Anne ( gefingeerd) en is bevallen van haar eerste baby. Een schattig meisje. Anne is blij met haar en houdt ook van haar. Maar tegelijkertijd voelt ze de ijzige kou van binnen. Warm aankleden helpt niet, de kachel opstoken ook niet. Anne heeft een postpartumdepressie, in de volksmond noemen we dit vaak een postnataledepressie. Deze komt voor bij veel vrouwen na de geboorte en kan meerdere oorzaken hebben.

Anne doet alles op de automatische piloot, ze kan niet genieten van haar dochtertje, maar voelt wel dat ze van haar houdt. Maar wat ze moet met een kind is haar een raadsel. Hoe zorg je er nu voor? Hoe kom ik de dag door als ze huilt, ik weet niet wat te doen.

Anne gaat naar de huisarts en vertelt hoe ze zich voelt. Koud en ijzig van binnen.

De huisarts zegt dat veel moeders zich zo voelen en dat dit erbij hoort en weer overgaat.

Hij heeft gelijk, het gaat ook over vroeg of laat. Maar al die tijd staat Anne in de kou.

Moedig ploetert ze verder tot het misgaat en ze ’s nachts naar het ziekenhuis wordt gestuurd. Ze krijgt een kort onderzoek met een diagnose die later niet waar blijkt te zijn.

Anne komt bij mij en ik neem alles met haar door, luister naar haar verhaal en herken de postpartumdepressie. Ik stuur Anne weer terug voor een diagnose ( die mag ik zelf niet stellen). De huisarts stuurt haar naar de POP poli, daar wordt na onderzoek geconstateerd dat het wel meevalt. Anne tobt nog even door en komt weer bij mij.

Ik voel me heel boos worden en neem contact op met de arts. Er volgt weer een onderzoek en wat komt er nu uit! Juist een postpartumdepressie. Er wordt gestart met behandeling en ik neem Anne onder mijn hoede.

Uiteindelijk wordt het voor haar ook lente en zomer. Maar de ijskou waarin zij heeft geleefd had niet gehoeven als ze eerder serieus was genomen. Jammer en helaas komt dit vaker voor. Het is goed om je ook als aanstaande moeder/ouder voor te bereiden op de ijskou die ook jou kan overkomen ( iedere vrouw kan te maken krijgen met een zwangerschaps –of postpartumdepressie of een vroeggeboorte). Sluit je ogen niet voor dit onderdeel van het moeder&ouderschap. Ik gun jullie de lente en de zomer en niet die akelige kou in je hart.

Zoek hulp als je dit overkomt en praat erover met je partner, moeder, schoonmoeder, vriendin. En zo nodig met een deskundige.

Djoke.nl is aangesloten bij BATC en wordt vergoed uit de aanvullende verzekering. Informeer wel even van te voren bij de verzekeraar.

Comments

comments

error: Content is protected !!