Vroeggeboorte

Ieder jaar worden er in Nederland ongeveer 171.341 baby’s geboren(CBS). Ongeveer 8% hiervan wordt te vroeg geboren. Dat zijn 13.707 kinderen. Deze baby’s zijn absoluut niet klaar om geboren te worden, maar ook de ouders van deze kinderen zijn er nog niet aan toe.

Je komt in een rollercoaster van emoties terecht en moet nadenken over van alles wat je nooit had kunnen bedenken van te voren. Je hoort termen die je nog nooit eerder hoorde en binnen no time heb je verstand van zaken wat je liever niet had gehad.

Er zijn een aantal goede websites waar je alles kunt vinden wat je wilt weten over vroeggeboorte. Deze vindt je onder de links onderaan deze pagina.

Djoke.nl verzorgt trainingen voor kraamverzorgenden en andere belanghebbenden over dit onderwerp.

Voor ouders is het een emotioneel overweldigende gebeurtenis als je kindje te vroeg geboren wordt. Je bent nog niet toe aan je zwangerschapsverlof, de babykamer is nog niet klaar en je mooie dromen worden wreed verstoord en je raakt verzeilt in een nachtmerrie. Je wordt als ouders geleefd in deze periode en door de traumatische gebeurtenis kun je last krijgen van een Posttraumatische stressstoornis, maar ook het aantal moeders wat last krijgt van een Postpartumdepressie is vrij hoog.

Als moeder kun je er niets aan doen, maar je voelt je hevig teleurgesteld in je eigen lichaam, je verliest de controle over je lichaam en ook psychisch heeft het een enorme impact. Maar jullie zetten als ouders je schouders eronder en gaan ervoor. Maar daar waar voor jullie de wereld stilstaat, gaat hij buiten het ziekenhuis gewoon door en kun je te maken krijgen met onbegrip van de buitenwereld. Mensen die hier niet midden inzitten gaan nu eenmaal weer snel over tot de orde van de dag. Dat kan voor ouders erg confronterend zijn.

Probeer er goed over te praten met degene die je naast staat zoals grootouders, familie, vrienden en je werkgever. Mensen kunnen onhandig reageren maar bedoelen dit vaak niet zo, ze weten niet beter. Lukt het niet weet dan dat er altijd gespreksmogelijkheden zijn met een maatschappelijk werker in het ziekenhuis, maar ook met psychologen, counselors, dominee of een goede vriendin.

Zelf bied ik begeleiding aan ouders die te maken krijgen met vroeggeboorte of postpartumdepressie etc… Daar waar nodig zal ik doorverwijzen.

Wil je de training van Djoke.nl volgen over dit onderwerp dan is dit altijd mogelijk. Voor kraamverzorgenden gelden drie accreditatiepunten. Voor andere doelgroepen kan accreditatie worden aangevraagd.

Contact

error: Content is protected !!