Als je kind te vroeg komt

Wat is te vroeg geboren?

Als je zwanger bent hoort het een tijd te zijn van vreugde en blijdschap. Maar wat als je te maken krijgt met een vroeggeboorte? Daar wil je liever niet over nadenken van te voren. Maar helaas, het kan ook jullie overkomen en dan?

1 op de 10 kinderen wordt te vroeg geboren, in Nederland zijn dit 15.000 kinderen per jaar.

Jaarlijks overlijden er 1000 te vroeg geboren baby’s. Het is natuurlijk vreselijk als dit ouders en kind overkomt.

Wat is het verschil tussen een op tijd en een prematuur geboren baby?

Een baby die na een voldragen zwangerschap wordt geboren, heeft ongeveer 40 weken de tijd gehad om te groeien en zich te ontwikkelen. Het aanpassen na de geboorte in een compleet andere wereld is een hele klus voor een baby. Het hart, longen, temperatuur, en het reguleren van het immuunsysteem en stofwisseling is een zware taak voor een pasgeboren baby, maar bij een a terme baby gaat dit meestal goed en is het kind in staat problemen zelf op te lossen.

Iedere baby die geboren wordt bij een zwangerschap tussen de 24 en 37 weken is een premature baby. Toch heb je hier te maken met verschillen.

 • Immature neonaat – te vroeggeboren baby geboren na zwangerschapsduur korter dan 28 complete weken en langer dan 16 complete weken ( men zegt vaak hier ook prematuur)
 • Premature neonaat – vroeggeboren baby is geboren na zwangerschapsduur korter dan 37 weken en langer dan 28 complete weken
 • Bij een geboorte tussen 35 en 37 weken zwangerschap spreekt men van matige prematuur
 • A terme is de baby die geboren wordt tussen 37 en 42 weken zwangerschap
 • Serotien is de baby die geboren wordt na meer dan 42 weken zwangerschap
 • Neonaat is de benaming gedurende de eerste 30 dagen van het leven van de pasgeborene
 • Zuigeling is de benaming voor de baby vanaf dag 30 tot 364 dagen na de geboorte

Er is natuurlijk een verschil in het uiterlijk van een baby, bij een premature baby geboren na een zwangerschap van 25 weken is het uiterlijk anders dan bij een baby van 35 weken. De baby die wordt geboren na een langere zwangerschap is ook rijper en anders ontwikkeld dan een premature baby.

Wat zie je aan een kindje dat te vroeg geboren wordt?

Het heeft een hoofdje zo groot als een sinaasappel, het is een perfect kindje met mooie handjes en voetjes, maar verder is alles buiten proportie, het huidje is vuurrood, doorzichtig en glanzend. Maar het kan ook blauw en doorschijnend zijn als er te weinig zuurstof in het bloed zit. Deze baby’s zijn er absoluut nog niet klaar voor om geboren te worden, maar ook de moeder en haar partner zijn nog niet klaar om nu al een baby te krijgen.

In Nederland worden kinderen vanaf 25 weken zwangerschap actief behandeld. Een baby die na een zwangerschap van 24 weken wordt geboren wordt behandeld tenzij de ouders aangegeven dat zij dit niet willen.

Dysmaturitieit:

Je kunt ook te maken krijgen met een dysmature baby.

Dysmatuur geboren baby’s hebben een te laag geboortegewicht voor de duur van de zwangerschap. Dit wordt ook wel dysmaturiteit genoemd. Dysmaturiteit kan samengaan met prematuriteit (er wordt dan gesproken van pre-dysmaturiteit), maar het kan ook voor komen bij een voldragen zwangerschap. Er kan ook sprake zijn van een a terme geborene die ziek is, er kan sprake zijn van hart en nierafwijkingen, er kunnen longproblemen zijn of de baby kan een infectie hebben opgelopen of door problemen bij de bevalling (bijvoorbeeld schouderdystocie) speciale zorg nodig hebben.

Kenmerken dysmatuur geboren baby:

 • te laag gewicht voor de duur van de zwangerschap (kan ook voor komen bij voldragen baby)
 • mager lijfje met kleine handjes en voetjes
 • weinig lichaamsvet
 • is alert en hongerig
 • gezichtje ziet er ouwelijk uit

Een pas geboren baby die op tijd geboren wordt zal tussen de 2500 en 4500 gram wegen. Een dysmatuur geboren baby kan voor de duur van de zwangerschap te weinig wegen.

Een baby die wordt geboren met een zwangerschap van 38 weken en bijvoorbeeld 2200 gram weegt, zal in de couveuse worden gelegd. Deze kinderen lopen dezelfde gezondheidsrisico’s en ontwikkelingsstoornissen als prematuur geboren kinderen.

Bron:

Couveuseouders.nl

cursusboekje Djoke.nl

eigen ervaringen

error: Content is protected !!