Zwangerschaps & Postpartumdepressie

Zwangerschapsdepressie, Posttraumatische stressstoornis, Postpartumdepressie, Kraambedpsychose en Vroeggeboorte

Het zijn dingen waar je niet aan wilt denken en je ogen het liefst voor wilt sluiten. Voor veel moeders is de zwangerschap en de geboorte van hun kind geen roze wolk. Dit vertellen valt niet mee, er rust nog steeds een taboe op deze onderwerpen. In onze maatschappij hoort een (aanstaande) moeder het stralende middelpunt te zijn en niet een toonbeeld van ellende die somber, onrustig, bang, uitgeput en onzeker is. Daarnaast kun je je dan ook nog een wandelende hormonenbom voelen, die bij het minste of geringste in huilen uitbarst. Dit was niet wat je je van het moederschap had voorgesteld. 

Er wordt snel gezegd: ‘je wilde toch een kind”. Dan ga je niet zeggen dat het moederschap je tegenvalt en je soms spijt hebt dat je eraan begonnen bent. Dat je soms dwanggedachten hebt en wel een kussen op je kind wilt drukken om het stil te krijgen of het gevoel hebt dat je je kind wel van de trap wilt gooien, of denkt was je maar niet geboren. Daar voel je je weer schuldig om en voordat je het weet zak je steeds dieper weg in een depressie.

Bij de huisarts, verloskundige en consultatiebureau wordt vaak gezegd dat deze gevoelens erbij horen, dat je moet wennen. Als moeder kun je je dan enorm onbegrepen voelen,je gaat maar weer naar huis. De gevoelens van eenzaamheid en onzekerheid nemen toe, maar je tobt maar door,  de arts zegt dat het erbij hoort en die zal het wel weten. Als moeder heb je ,begeleiding en een luisterend oor nodig, het is belangrijk dat je serieus wordt genomen. Soms heb jij medicatie nodig of een behandeling met hormonen, vitaminen en mineralen. Ook een goed voedingspatroon is van groot belang. Cognitieve gedragstherapie en Mindfulness dragen bij tot het anders met zaken om leren gaan.

Hoe eerder er hulp wordt geboden des te beter dit is voor de hechting van moeder en kind. Het is belangrijk dat de emotionele ontwikkeling van het kind niet verstoord wordt. Hier moet veel aandacht voor zijn door degene die hulp biedt.

Ik kijk eerst met jou samen naar je hormoonhuishouding, is er sprake van een lichamelijke oorzaak? Dan kijk ik met name eerst naar het herstel van deze lichamelijke balans. Dit is een behandeling op maat, aangepast met een eventuele behandeling met hormonen, vitaminen en mineralen. Alles in overleg met je arts.

Soms is het nodig om toch antidepressiva te gebruiken, dit kan echter ook averechts werken. Je wordt juist depressief. Slik je antidepressiva, stop dan niet op eigen houtje, afbouwen moet zorgvuldig en langzaam gebeuren.

Antidepressiva wordt ook alleen voorgeschreven door een arts, na een uitgebreid onderzoek. Er is medicatie waarbij het mogelijk om borstvoeding te geven. Overleg dit met je arts. Maar raadpleeg zo nodig een lactatiekundige.

Gedragstherapie helpt ook goed, je leert hierbij negatieve gedachten en gedrag om te zetten naar positief gedrag en gedachten. Mindfulness kan hier een grote bijdrage in leveren, je leert in het hier en nu te denken met aandacht voor dat wat er is.

Djoke.nl biedt je deze hulp graag. Wanneer je kiest voor Djoke.nl kies je voor kwaliteit en een persoonlijke benadering.

Djoke.nl maakt onder andere gebruik van Mindfulness en Access Barsbehandelingen en Aromatherapie

Samen maken we een plan van aanpak op maat.

Contact

error: Content is protected !!