De geur van babypoep (NEC)

NEC= necrotiserende enterocolitis is een van de belangrijkste oorzaken van overlijden bij een prematuur geboren baby. Het betreft hier een ernstige darmaandoening en een op de tien te vroeg geboren kinderen overlijden hieraan, vaak al binnen 24 uur. Jaarlijks krijgen ongeveer 100 kinderen te maken met NEC. Nu hoor ik je misschien denken dat is niet veel, maar dat is toch echt 100 kinderen teveel.

De andere helft van deze kinderen kampen met lange termijn gevolgen zoals ontwikkelingsachterstanden, korte darmsyndroom, langdurig voeding via een infuus met een groot risico op bloedvergiftiging en het falen van de leverwerking.

Tot nu toe is NEC pas te zien als het kind al ziek is. Door het opsporen van NEC nog voordat er zichtbare symptomen zijn kan de behandeling eerder worden gestart en nemen de overlevingskansen van het kind toe.

De geur van babypoep wordt bepaald door bacteriën die in de darm leven. Baby’s met NEC hebben andere bacteriën in de darm dan een “gezonde baby”. De poep ruikt anders. Met een elektronische neus kan dit geanalyseerd worden. Dit kan met de e NOSE, maar deze moet getraind worden om de geur van NEC van normale babypoep te kunnen onderscheiden. Hier zijn 300 testen voor nodig en deze kosten €100,– per stuk. Totaal is er dus €30.000 euro nodig.

Momenteel houdt de maag, lever en darmstichting een crowfunding project “Neus voor NEC”.

Wil jij meedoen? Doneer dan een bedrag en werk mee aan dit belangrijke onderzoek om deze kindjes een kans te geven. Je doet al voor een bedrag van €10,– mee.

https://crowdfunding.mlds.nl/project/neus-voor-nec

Bron: Maag Lever Darmstichting

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Comments

comments

error: Content is protected !!