Zwangerschaps- en bevallingsverlof

                                                            beschuit4

                                    

Ben je zwanger of werk je in loondienst of als zelfstandig ondernemer dan heb je bij recht op minstens 16 weken zwangerschaps en bevallingsverlof. Je hebt recht op zwangerschapsverlof vanaf vier tot zes weken voor de dag na de uitgerekende bevallingsdatum. Dit verlof duurt tot en met de dag waarop je gaat bevallen. Vervolgens heb je recht op minstens tien weken bevallingsverlof, dit gaat dan in op de dag na de bevalling.

Samen moet dit verlof minstens 16 weken bedragen. Sinds januari 2015 kun je de laatste periode van het bevallingsverlof in delen opnemen. Dat gaat dan om het verlof wat in gaat vanaf zes weken na de bevallingsdatum. Dit moet je wel overleggen met je werkgever. Het is mogelijk om dit verlof verspreid op te nemen over een periode van maximaal 30 weken. De totale duur blijft hetzelfde en ook de uitkering en uitbetaling blijft hetzelfde.

Verlof bij een meerling is hetzelfde gebleven maar zal in de toekomst worden uitgebreid met vier weken extra, maar het is nog niet bekend wanneer dit in zal gaan.

Als de moeder komt te overlijden

Als de moeder komt te overlijden bij de bevalling dan gaat dit verlof over op de partner. Het betreft hier het verlof tot tien weken na de bevalling. Dit geldt zowel in de situatie waarbij de moeder in loondienst was of werkzaam was als zelfstandig ondernemer. De partner moet dit verlof aanvragen bij de eigen werkgever of het UWV. Het loon wordt dan gewoon doorbetaald.

Verlof bij ziekenhuisopname van het kind ( couveuseregeling)

Is er sprake van een langdurige ziekenhuisopname van het kind, dan kan het bevallingsverlof maximaal tien weken langer duren. Dit is ingegaan op 1 januari 2015. De moeder is dan in de gelegenheid het kind nog een aantal weken thuis te verzorgen. Dit geldt voor alle vrouwen van wie het zwangerschapsverlof in gaat na januari 2015, voor degene die hier net buiten vallen wordt gekeken naar een overgangsregeling. De werkgever is dit dus niet verplicht. 

Bron: Rijksoverheid

 

 

 

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

error: Content is protected !!