Komt snel! In september komt er een film uit over Postpartumdepressie

Ik ben zeer verheugd dat er in september een documentaire komt over Postpartumdepressie. Zelf zie en spreek ik veel vrouwen en hun gezinnen die tegen deze problematiek aanlopen. Veel heb ik geleerd van Eileen zodat ik op mijn beurt weer kan helpen en ik geef trainingen aan kraamverzorgenden over onder andere dit onderwerp. Deze geven zelfs aan dat ze het lastig vinden om voorlichting te geven over dit onderwerp. Lopen tegen onbegrip aan van bijvoorbeeld de verloskundige en huisartsen. Het taboe doorbreken is zo belangrijk en dat dat in deze tijd nog steeds niet gebeurd en vrouwen een stempel krijgen opgelegd voor hun hele leven is te gek voor woorden. Luisteren, erkenning en herkenning is erg belangrijk voor deze vrouwen en hun gezinnen. Zet honderd vrouwen op een rij met een PPD en ze hebben allemaal hun eigen unieke situatie.Moeilijk om te diagnosticeren, maar een arts heeft 5 tot 10 minuten per persoon, Eileen en ook ik nemen voor een eerste gesprek zeker een uur de tijd. Luisteren, aandacht, begrip, liefde en warmte en een goede begeleiding kunnen eraan bijdragen deze vrouwen te steunen en weer in hun eigen kracht te zetten.

Daarom, super dat deze film er komt. Het helpt weer een stuk taboe slechten, vrouwen zullen dingen herkennen en leren dat ze echt niet gek zijn, maar dat dit hen overkomt en iedereen kan overkomen.

Hieronder het artikel van Eileen Engels wat zij op LinkedIn plaatste. ik roep iedereen op dit artikel te delen.

 

Er is een schitterende documentaire in de maak over vrouwen die ( in de volksmond) een postnatale depressie hebben doorgemaakt of nog steeds hebben.
In de documentaire -Op een roze wolk -(VPRO) zal documentairemaakster Anne-Marieke Graafmans laten zien hoe het werkelijk voelt om te maken te hebben met een postpartum depressie, zowel voor de moeder als voor de vader. Het zal hierdoor inzichtelijk worden wat voor een heftigheid gezinnen daadwerkelijk moeten doorstaan. Deze film wordt gemaakt vanuit het perspectief van vier jonge gezinnen die dit meemaken of meegemaakt hebben. De maakster van deze documentaire is Anne-Marieke Graafmans.Zij zal enerzijds het gevoel portretteren wat zij zelf voelde tijdens haar postpartum depressie afgewisseld met videodagboeken en gesprekken van de andere gezinnen.
We zijn daarnaast dus een campagne aan het voeren om het taboe rondom het onderwerp te doorbreken met name richting medische wereld die vaak het fenomeen postpartum depressie nog steeds niet altijd (h)erkennen of niet willen (h)erkennen.Vrouwen die met dit soort klachten te maken hebben worden nog te vaak naar een psychiater gestuurd waardoor zij voor hun leven een etiket opgeplakt krijgen waar niemand op zit te wachten

Eileen Engels

Eileen Engels

PPD-PMS deskundige

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Comments

comments

error: Content is protected !!