Kraamzorg, uniek, voor een stevige basis van het ouderschap

Kraamzorg in Nederland is uniek in de wereld. Toch gaat er een en ander veranderen in kraamzorgland. Gelukkig blijft kraamzorg komend jaar in 2016 nog in het basispakket. Ouders betalen wel een eigen bijdrage, maar er gaat niets van het eigen risico af. De inhoud van de kraamzorg zal afgestemd worden op de behoefte van het gezin. op dit moment krijg je of 24 uurs zorg, 45 uur zorg bij het geven van flesvoeding, 49 uur bij het geven van borstvoeding en bij ernstige problemen kan dit worden opgehoogd tot 80 uur in acht tot tien dagen. Zorg op maat, naar wens en behoefte. Hiermee wordt het advies van Zorginstituut Nederland opgevolgd.

 

Wat kan je nu verwachten van de kraamverzorgende?

Zij helpt de verloskundige bij de bevalling. Zij kan ook worden ingezet om gedurende de hele ontsluitingsperiode bij je te blijven als je daar behoefte aan hebt. In de kraamweek is zij degene die rapporteert aan de verloskundige.

Zij staat je bij met raad en daad, geeft adviezen bij borst-of flesvoeding.

Zij doet de controles bij moeder en baby.

Zij geeft voorlichting en instructies.

Zij helpt je de baby in bad doen, maakt kruiken en let zorgvuldig op de conditie van de baby, ziet hij niet geel? wat zijn die plekjes? Etc…

Zij is een steun in de rug met een groot hart, een luisterend oor en zo nodig een schouder om op uit te huilen.

Daarnaast kan ze het huishouden verzorgen, denk aan kraambed verschonen, babybedje verschonen, zij maakt het sanitair schoon en zal stofzuigen. Ze doet de was van moeder en kind. En natuurlijk ook van andere gezinsleden, maar vraag je haar om tien overhemden te strijken dan zegt ze NEE. Achterstallige was en strijk hoort niet tot het takenpakket.

Ze zorgt voor de maaltijden en geeft voedingsadviezen.

Ze heeft verstand van relaties en geeft ook tips bij anticonceptie en vragen over jullie seksleven als je daar behoefte aan hebt.

Ze houdt een kraamzorgdossier bij zodat andere zorgprofessionals een goed overzicht hebben als het nodig is.

Zij heeft een EHBO cursus gevolgd, doet veel bijscholingen, denk aan Psychische klachten rond het kraambed, geeft steun na het doormaken van een vroeggeboorte. Zij kan ook steun en zorg bieden bij het overlijden van een kindje. Ze weet alles over huilen, veilig slapen, Dunstan babytaal, babymassage, roterend verzorgen, temperaturen, kruiken maken en zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom duizendpoten van alle markten thuis, werken acht dagen achter elkaar en niets is ze teveel.

Laten we zuinig zijn op deze kraamzorg en het koesteren.

En weet je? Ze is geen kraamhulp maar KRAAMVERZORGENDE 

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Comments

comments

error: Content is protected !!