Krantenkop: Als roze wolken zwart kleuren?

Weer worden we opgeschrikt door een bericht in de krant. Roshanak en haar dochter Isabelle zijn gevonden in het Markermeer. Zoveel leed zit er in dit krantenartikel. Stel je voor: “je komt uit een land als Iran”. Je komt in een totaal andere cultuur ( zoals velen momenteel). Dan krijg je een baby en je voelt je diepongelukkig, krijgt te maken met een psychose die niet herkent is, mede doordat de moeder geen hulp wilde. Maar ook omdat ze ons zorgsysteem onvoldoende kende denk ik. Regelmatig krijg ik vooral vaders of familie aan de telefoon uit een andere cultuur omdat men bang is dat wij de kinderen afnemen.

Als ik uitleg hoe het werkt in Nederland is men opgelucht en bereid hulp te zoeken en te aanvaarden. Helaas wordt een (kraambed) psychose niet altijd op tijd gesignaleerd met alle gevolgen van dien. ik ken hier geen achtergronden maar kan me voorstellen dat Roshanak zich eenzaam voelde en inderdaad ook heimwee zal hebben gehad en de combinatie is haar teveel geworden. ( dat vul ik dan in).

Kraamtranen horen erbij en gaan doorgaans na twee weken over. Maar er kan een Postpartum Psychose ontstaan, deze manifesteert zich of acuut, of tussen de zevende en tiende dag. Maar kan ook later de kop opsteken, meestal binnen vier weken zie je de moeder echt symptomen vertonen. Ik geef veel trainingen aan kraamverzorgenden en hoor hoe vaak het onderschat wordt door verloskundigen en huisartsen. De moeder serieus nemen is van groot belang.

Een moeder kan ook te maken krijgen met een Postpartumdepressie, deze moeders kunnen enorm depressief zijn, je hebt verschillende gradaties, maar in de praktijk doen ze zelden hun kind iets aan, het blijft meestal bij gedachten.

Deze vrouwen en hun gezinnen hebben steun nodig en een goede opvang.

Ik denk met verdriet aan deze moeder en haar kindje en leef mee met de vader.

Laten we door goed samen te werken en alert te zijn moeders en hun gezin de juiste steun en opvang bieden.

Artikel: De Gelderlander

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Comments

comments

error: Content is protected !!