Kunnen vaders ook depressief zijn na de geboorte?

Vader zijn van jouw kind maakt je uniek en kwetsbaar. De afgelopen weken kwamen er veel vaders op mijn pad die kampten met depressieve gevoelens rondom zwangerschap en geboorte.

Daar was de aanstaande vader die twijfelde aan zijn vaderschap, kan ik dit wel, hoe begeleid ik mijn partner nu het beste?

De vader die al jaren papa was en opeens te maken kreeg met depressieve gevoelens nadat zijn jongste kind een afwijking bleek te hebben.

De vader die een pracht zoon heeft en waarvan de partner te maken kreeg met een postpartumdepressie. Nu wilden zij een tweede kindje, maar de vraag of hij dit echt wel wilde en aankon maakte dat hij te kampen kreeg met een burn-out.

De vader die juist gemakkelijk met zijn kind op reis gaat met het vliegtuig.

De aanstaande vader die te maken krijgt met een baby die geboren zal worden met een aangeboren afwijking.

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

De vader die depressief wordt na de geboorte van zijn kind.

Waarom de ene vader wel depressief wordt en de ander niet heeft te maken met veel factoren.

Er kan natuurlijk sprake zijn van een bipolaire stoornis of een al aanwezige depressie.

Maar ook voor vaders is het krijgen van hun kind een life-event waarbij een groot verantwoordelijkheidsgevoel wordt aangewakkerd.

Uit studie door de Northwestern University blijkt dat ook vaders last kunnen krijgen van depressies rondom de geboorte van hun kind. Ook voor de vader is deze periode een kwetsbare periode. Er komt veel op hem af, de rol van vader moet hij nog leren terwijl er veel van hem wordt verwacht. Ook de relatie met zijn partner gaat veranderen. Er komt vaak een oergevoel bij de vader naar boven, die zich kan uiten in een bezorgde rol naar zijn partner toe, die normaal een stoere, werkende vrouw is. Dit kan voor wrijving zorgen. Door vader en moeder te worden is er opeens een andere rolverdeling, je verandert allebei van jong en onbezorgd en alles kon, in ouders die voor hun kind moeten zorgen. De gedachten hierover kunnen voor spanningen zorgen, als je dan ook nog te maken krijgt met depressies wordt het wel erg moeilijk.

 

Uit studie van (Sheehan, instructeur en gedragswetenschapper) blijkt dat een depressie bij de vader hetzelfde effect kan hebben als een depressie bij de moeder.

Ouders die depressief zijn maken minder oogcontact met hun  kind, praten, lachen en zingen weinig tot niet en putten geen plezier uit het contact met hun kind.

Vroege interventie is dan belangrijk. De stemming van de vader rond de geboorte is belangrijk. Door het tijdig herkennen van een depressie en hierop te anticiperen kunnen problemen in de relatie tot hun kind worden voorkomen of beter begeleid worden.

Peuters kunnen door een depressie bij de vader en/of moeder in de problemen komen wat hun ontwikkeling betreft. Zij gaan zorgwekkend gedrag vertonen, slaan, bijten, liegen, angstig en verdrietig worden etc…

Als door vroege interventie deze depressieve klachten eerder worden gesignaleerd en behandeld kan worden zal zich dit ten goede keren naar het kind dat niet langer wordt blootgesteld aan symptomen en het gedrag van de depressieve ouder.

Het is uit onderzoek gebleken dat ouders welke na de geboorte last bleken te hebben van een depressie deze na drie jaar nog hadden. Alle reden dus om tijdig aan de bel te trekken als je jezelf hierin herkent. Het krijgen en doormaken van een depressie kan heftig zijn. Maar met een goede begeleiding is dit goed te behandelen en ben je daarna waarschijnlijk in staat om van het ouderschap te genieten. De wolk kan nog zo zwart zijn, ook wolken veranderen.

Bron: Northwestern University en eigen bevindingen.

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150312173820.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fmind_brain+%28Mind+%26+Brain+

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Comments

comments

error: Content is protected !!