Vanavond op NPO 2 om 20.55 uur wordt de documentaire Roze Wolk uitgezonden.

Djoke.nl

Wat geweldig dat Anne Marieke Graafmans haar eigen ervaring en die van deze krachtige gezinnen heeft verwerkt tot een prachtige en integere documentaire.

Zelf ben ik blij dat deze documentaire er is gekomen. Afgelopen vrijdag heb ik hem al gezien in Utrecht. Het was een indrukwekkende film. Wat een moed en kracht van deze gezinnen om hun ziel en zaligheid zo bloot te geven en daarmee anderen te helpen dit taboe te doorbreken. Want ook al hebben wereldwijd, 1 op de 4 mensen in hun leven te maken met het doormaken van een depressie, een postpartumdepressie komt heftig aan in een periode waarin je eigenlijk gelukkig zou moeten kunnen zijn.

Bij mij persoonlijk kwam de film nogal binnen, het is 38 jaar geleden dat ik mijn eerste postpartumdepressie doormaakte, ik wist nog niet dat er nog twee zouden volgen. De verhalen van deze gezinnen raakten me diep. Mijn eigen periode kwam weer glashelder naar boven. Ik werk met deze vrouwen en hun partner en ben gewend aan de vaak schrijnende verhalen. En toch heeft iedere vrouw weer haar eigen verhaal, geen postpartumdepressie is en verloopt hetzelfde. Ieder mens is uniek en heeft een eigen unieke aanpak nodig. Daarvoor zijn mensen nodig die dit herkennen, erkennen en er integer mee omgaan.

1 op de 10 vrouwen krijgt te maken met een postpartumdepressie na de geboorte van haar baby. Ik ben ervan overtuigd dat daar nog een deel vrouwen onder zit die een periode uit balans zijn door hun veranderde hormoonhuishouding.

Het herstellen na een zwangerschap en bevalling heeft tijd nodig. Helaas zie ik om me heen veel vrouwen die zichzelf de tijd niet gunnen om zowel psychisch als lichamelijk te herstellen.

Al in de kraamtijd willen ze zo snel mogelijk uit bed en weer zelf aan de slag. De kraamverzorgende is de deur nog niet uit of het rustuurtje schiet erbij in. Terwijl juist het niet en slecht slapen een groot triggerpunt is voor jonge moeders/ouders.

Vervolgens willen deze vrouwen weer heel veel en heel snel. Tel daarbij op dat je hormonaal volkomen uit evenwicht bent en echt even tijd nodig hebt om te herstellen. De eerste zes weken na een geboorte zijn daar niet voor niks voor bedoeld. Niet dat je de hele dag in bed moet gaan liggen, niets moet ondernemen. Maar daartussen zit een groot verschil. De kunst is om een nieuw evenwicht te vinden als moeder met een pasgeboren kindje. Deze balans is verstoord door de komst van de baby.

Hormonaal gebeurd er veel en alles moet weer terug naar de situatie van voor de geboorte. Dat heeft tijd nodig en soms gaat in dat proces iets mis.

Het is dan goed om snel aan de bel te trekken en hulp te zoeken.

Er zijn voor deze moeders en hun gezinnen is van groot belang.

Kijk vanavond eens naar de documentaire Roze Wolk.

Bekijk hier alvast de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=A8lqZ8qL7Co

Er zit een team van stichting Korrelatie klaar om hulp te bieden.

Zelf ben ik telefonisch bereikbaar, dus zoek je hulp of wil je praten bel me gerust op 0313-840015 of 06-44568443

Blijf niet alleen tobben!

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Comments

comments

error: Content is protected !!