Zeg nee tegen roken in de zwangerschap

Rookvrije start & opgroeien.

Wie wil dat nu niet voor zijn kind zou je denken. Helaas wordt er nog steeds gerookt door (aanstaande) moeders en vaders. Ieder kind zou moeten opgroeien in een rookvrije omgeving.

Als je je als ouders voorbereid op een zwangerschap zou je dus al moeten stoppen met roken.

1 mei zal de Tabakswet veranderen. Vanaf 20 mei start er een campagne voor (aanstaande) ouders die zwanger willen worden, zwanger zijn en kinderen hebben. Doel is dat in 2017 geen kind meer in aanraking komt met roken.

Roken als je zwanger bent geeft meer kans op een miskraam, in Nederland zijn dat ongeveer 20.000 vrouwen per jaar. Er is meer risico dat het kindje komt te overlijden tijdens de bevalling of door wiegendood.

Ook is er meer kans op een vroeggeboorte. Dat betekent de kans dat het kind geboren wordt voor de 37e zwangerschapsweek met alle gevolgen van dien.

Blijf je als aanstaande moeder roken tijdens de zwangerschap dan zal je kind een lager geboortegewicht hebben. Vaak wordt dan gedacht dat het mooi meegenomen is als het kind lichter is, veel vrouwen denken dat het dan makkelijker zal worden. Maar vergeet niet dat je kind dan ook zwakker kan zijn. Een geboorte is hard werken, ook voor een baby.

Je loopt als rokende zwangere ook risico op het vroegtijdig loslaten van de placenta. De baby krijgt dan geen zuurstof meer en komt te overlijden.

Roken tijdens de zwangerschap is ronduit slecht.

Krijg jij zelf slechte stoffen binnen dan wordt dit opgeruimd door je organen. ( het brengt wel schade aan). Maar bij een ongeboren baby zijn de organen niet klaar en in staat de slechte stoffen te verwerken.

Rook bevat naast nicotine ook koolmonoxide, nicotine vernauwt de bloedvaten die voeding en zuurstof naar de baby vervoeren. Koolmonoxide neemt in het bloed de plaats in van zuurstof, hierdoor zal het bloed dus minder zuurstof bevatten.

En de resultaten op lange termijn?

Meer kans op een benauwde, hoestende baby met astma, hersenbeschadigingen door de nicotine, kans op ADHD, leerproblemen en een lagere intelligentie. Er is zelfs een verband gelegd tussen roken en obesitas op latere leeftijd. Door de nicotine kan de spijsvertering bij een ongeboren baby blijvend veranderingen tot gevolg hebben.

Zeg nou zelf: “dit wil je toch niet voor je kind”.

Er wordt vaak gezegd dat vijf sigaretten per dag geen kwaad kan, maar dit is dus niet juist. Ook hoor je nog vaak dat roken beter is dan stress. Maar door te roken stel je je kind voortdurend bloot aan deze schadelijke stoffen. Stress kan behandeld worden.

Stop met roken als je een kinderwens hebt. Kijk niet naar anderen, natuurlijk kan je vriendin na doorgerookt te hebben tijdens de zwangerschap een gezond kind gekregen hebben, maar op de lange termijn kan er wel degelijk iets mis zijn met haar kind. Het is geen reden om iets ook te blijven doen. Als een ander in het water springt, doe jij dat dan ook?

Roken hoort niet tijdens je zwangerschap, maar ook niet met een baby ( of oudere kinderen) in huis. Ik zie vaak ouders, opa’s en oma’s rokend onder de afzuigkap staan. Ook hun kleren stinken naar rook. Ik hoor vaak zeggen dat ze hopen dat hun kind later niet gaat roken, maar wat voor een voorbeeld geef jezelf?

Een vrouw en haar partner met een kinderwens is op de toekomst voorbereid en stopt met roken. Je gunt je kind toch zeker een rookvrije en gezonde toekomst!

Natuurlijk is het niet mijn bedoeling om (aanstaande) ouders te bekritiseren en te veroordelen, het is en blijft moeilijk om van het roken af te komen. Maar er zijn veel organisaties die je kunnen begeleiden hierin. Roken is een verslaving en om daarvan af te komen heb je deskundige ondersteuning nodig.

Zeg jij nee tegen roken en meeroken? Zoek dan hulp om te stoppen. En geef je kind een gezonde start en een gezond leven.

Neem eens een kijkje bij: http://www.rokeninfo.nl/publiek/zwangerschap-en-opvoeding/voor-de-zwangerschap

Of: http://www.via-syl-via.nl/

https://www.youtube.com/watch?v=5b2a7Ab5rvM

Bronvermelding: Trimbos instituut

 

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Comments

comments

error: Content is protected !!