Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

In mijn praktijk in Apeldoorn, gelegen aan de rand van de Kroondomeinen, maak ik je graag wegwijs in de Aromatherapie. Er zijn veel mogelijkheden om hiervan gebruik te maken en van te genieten. Je bent altijd welkom voor een eerste, gratis advies. Ik ben afgestudeerd als Aromatherapeut.

Wat is Aromatherapie?

Aromatherapie is een aanvullende therapie en biedt een holistische benadering van onze gezondheid, zij is gebaseerd op het gebruik van etherische (essentiële oliën). Deze olie wordt verkregen uit bloemen, kruiden, planten, bladeren, bessen, zaad, hout, hars, etc…Ze zijn geliefd om hun geuren, maar vooral om hun therapeutische waarde. Etherische (essentiële) oliën hebben een kalmerend en verkwikkend effect op ons centrale zenuwstelsel.

Essentiële stoffen zijn stoffen in aromatische planten die vluchtig en in olie oplosbaar kunnen zijn. Ze verdampen snel, maar zijn gemakkelijk te vermengen met olie en vetten. Planten spelen al eeuwen lang een rol in de geschiedenis. In het midden van de 19e eeuw werden ze weer populair, het rook lekker en ook gaven de oliën geur en smaak aan het voedsel. Op dit moment wordt er steeds meer met etherische ( essentiële) oliën gewerkt.

Etherische ( essentiële) oliën richten zich zowel op het emotionele als op de lichamelijke aspecten van een kwaal. Deze oliën hebben het vermogen om lichaam en ziel te kalmeren en bieden comfort en ondersteuning in alle fasen van het leven, van zwangerschap tot menopauze en van puberteit tot ouderdom. Hoe mooi is dat?

Waarvoor gebruik je aromatherapie?

Met aromatherapie kom je op een zachte en mooie manier in balans. Geuren doen iets met mensen, maar ook met dieren. De pakkende geuren van de aroma’s zijn geweldig, door gebruik te maken van deze heerlijke oliën merk je dat je je fitter, helder en energieker gaat voelen. Je zult merken dat je meer rust en balans gaat ervaren.

Aromatherapie is een behandeling met geuren en de olie is vooral goed in te zetten bij klachten als angst, spanning, stress, slapeloosheid, depressie, luchtweg problemen, hooikoorts. eczeem, chronische pijn, darmklachten. Kortom zowel bij fysieke als bij psychische klachten. Zij ondersteunen vooral het lichaam, ze werken preventief en helpen het immuunsysteem op de achtergrond te versterken en stimuleren het zelfregulerend vermogen van lichaam en geest.

Geuren werken op het zenuwstelsel en brengen o.a. een verstoord zenuwstelsel in evenwicht.

De invloed van geur werkt dus vooral op ons limbische systeem dat honger, dorst, emotie en opwinding signaleert en opslaat.

We kennen allemaal wel een geur die een herinnering bij je oproept. De bloeiende jasmijn, lavendel, roos, sinaasappelbloesem, de geur van pas gemaaid gras wat je een zomers gevoel geeft. Deze geuren komen rechtstreeks binnen in je limbisch systeem en doen daar hun werk.

Daarnaast zijn farmacologische effecten van invloed.

Je kunt op verschillende manieren gebruik maken van essentiële olie:

 • topisch ( plaatselijk aanbrengen, massage, reflexologie, auriculaire therapie, baden, voetbaden)
 • aromatisch ( diffuser, inhalatie, hete waterdamp, luchtbevochtiger)
 • inwendig ( vaginaal,rectaal, in capsules, in water, onder de tong, in maaltijden en salades).

Aromatherapie van nu is dus een eigentijdse versie van een oeroude geneeskunst die al eeuwen bestaat.

Wil je gebruik maken van etherische (essentiële) oliën, dan is het wel belangrijk om te kiezen voor authentieke oliën, dat zijn de oliën die alle natuurlijke ingrediënten van de plant bevatten. Tussenwegen bestaan niet pas op dat je geen synthetische oliën gebruikt, deze bevatten chemische bestanddelen en worden gemengd in een laboratorium, ze zijn in staat de natuurlijke geuren goed na te bootsen. Ze kunnen dan lekker ruiken maar therapeutisch hebben ze geen enkele waarde en kunnen ook gevaarlijk zijn als je ze zou innemen. ( ik ben tegen het inwendig gebruik van oliën, zonder dat je weet wat je doet). Laat je wel goed begeleiden door therapeuten die er verstand van hebben en ga niet zelf experimenteren.

Etherische (essentiële) oliën moeten bewaard worden in donkere glazen flesjes, liefst met een druppelaar. De verpakking moet geseald zijn, zodat je weet dat er niet mee geknoeid is. Verder moet het doel, de toepassing en de dosering op de verpakking staan naast de algemene en specifieke voorwaarden. Een zuivere etherische olie zal ook qua prijs niet goedkoop zijn, is de olie te goedkoop om waar te zijn dan heb je waarschijnlijk een synthetische variant te pakken. Soms kom je rozenolie tegen voor weinig geld, dit kan gewoon niet. Rozenolie is duur, voor 5 ml betaal je al snel € 350,– Lees daarom goed het etiket.

Etiket lezen

Op het etiket moet worden vermeld:

 • De term 100% zuivere etherische olie
 • Latijnse benaming en chemotype ( bijvoorbeeld Thymus vulgaris (linalool CT)*
 • Het land van herkomst
 • Het gebruikte plantendeel
 • Batchnummer en barcode, je kunt dan de testresultaten opzoeken
 • Houdbaarheidsdatum of productiedatum, zodat je weet of de olie vers is, iedere olie heeft een eigen houdbaarheid, de kwaliteit kan door verkeerde opslag of transport achteruit gaan

Deze symbolenkom je tegen op de flesjes:

 • Gevaar voor irritatie
 • Brandgevaarlijk
 • Lange termijn gezondheidsschade
 • Milieuschadelijk
 • Corrosief irriterend ( veroorzaakt brandwonden en oogschade)

Waarom gevarensymbolen?

De overheid stelt veel regels, ze maken wetten en moeten deze controleren. Sinds 2015 moeten we voldoen aan de Europese regelgeving. Dat betekent dat op een klein flesje etherische olie hetzelfde staat als op een groot vat van 200 liter. Dus de gevarensymbolen die op de aromatherapeutische grondstoffen vermeld moeten worden, zijn gelijkgesteld aan veel voorwaarden waar andere producten ook aan moeten voldoen. Soms zitten er stoffen in die door de natuur zijn aangemaakt en ingekapseld door andere stoffen in dit natuurproduct die ook voor komen in synthetische producten of andere door de mens samengestelde mixen. De overheid en dus de wet maakt in de beoordeling hiervan GEEN verschil. Dat zorgt er voor dat je op een flesje en/of doosje met 100% lavendel olie of tea tree olie dezelfde symbolen ziet staan als op een tankwagen die je op de weg ziet rijden met die ene geïsoleerde stof.  Dat is best absurd natuurlijk. Gelukkig gaan de bedrijven waar ik de olie van koop goed om met deze materie.

Hier kun je alles lezen over de gevarensymbolen: https://www.chi.nl/safety

Het is ook belangrijk of het bedrijf duurzaam onderneemt. Een gespecialiseerd bedrijf dat transparant is en je productinformatie geeft en daarnaast workshops geeft en je antwoord kan geven op je vragen is een betrokken bedrijf. Alles in dat bedrijf getuigt dan van geloof in de helende eigenschappen van zuivere etherische oliën.

Wil jij kijken wat aromatherapie en het gebruik van etherische (essentiële) olie voor jou kan betekenen neem dan gerust vrijblijvend contact met me op.

Maak hier je afspraak

Pas Aromatherapie nooit toe in plaats van een medische behandeling die u voor een ernstige aandoening krijgt. Overleg met uw arts als u dit ter ondersteuning wenst.

Bij angst, depressiviteit of andere emotionele problemen raden wij u dringend aan naar uw huisarts te gaan. Het is belangrijk dat deze op de hoogte is van alternatieve behandelingen welke u volgt en welke middelen u gebruikt. Het gebruik van etherische (essentiële) oliën werkt ondersteunend en is op zich geen geneesmiddel dat u in plaats hiervan kan gaan gebruiken. Laat u goed informeren en probeer niks op eigen houtje als u niet zeker bent van de toedieningswijze. Het mag zeker niet worden ingezet als er sprake is van contra-indicaties. Neem ook nooit zomaar een etherische ( essentiële olie in), dit kan schade toebrengen aan de organen. Raadpleeg een aromatherapeut.

Bron: Djoke.nl Chi.nl, do Terra, Stichting Wellness en Aromatherapie

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: