Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Als een baby wordt geboren heeft hij/zij een sterke geurzin. Een baby herkent al snel de moeder en vader aan hun geur. Na de geboorte zal de baby gelijk naar de borst op zoek gaan en maakt hierbij gebruik van onder andere geur. Geef jij je baby de kans dit te ervaren dan kruipt je kindje vanzelf naar de borst en gaat drinken. Zelf sta ik vaak na de bevalling bij dit moment en als je de tijd en de rust neemt om de baby rustig te laten ervaren, dan is dit een geweldig moment voor moeder en baby.

Geuren worden onbewust gekoppeld aan ervaringen van welbevinden en veiligheid. Een kind wil zich geborgen en veilig voelen. Geur draagt hieraan bij. Maar ook andersom kan het zo werken en kan de baby zich onveilig voelen en kunnen de niet aangename geuren onrust en angst veroorzaken. Deze gevoelens hebben te maken met de binnen en buitenwereld van de baby in combinatie met de omgeving.

De geurzin wordt al ontwikkelt in de baarmoeder. Gebruikt de moeder tijdens de zwangerschap essentiële olie dan vormt dit ook een goede basis voor de eerste periode na de geboorte. Naast de lichaamseigen geur van de moeder is dit dan ook een vertrouwde geur voor de baby. De baby is dan hiermee vertrouwd en kan onder andere rustiger slapen. De eerste drie maanden moeten deze essentiële oliën sterk verdund worden anders is de reactie te heftig voor een baby.

Een aromatherapeut zal de juiste aanbevolen hoeveelheden kunnen aangeven.

Voor ontspanning kun je 100 ml basisolie nemen en daar 1 of 2 druppels essentiële olie aan toevoegen. ( let op, niet alles is geschikt voor een baby).

Heeft de baby klachten dan kun je overleggen wat beter zou kunnen helpen en of de hoeveelheden moeten worden aangepast. Ga nooit zelf experimenteren zonder kennis.

Waaraan kun je merken of je baby het gebruik van essentiële olie als prettig ervaart?

Niet ieder kindje zal de zelfde olie prettig vinden. Je kunt aan het gezichtje van de baby zien of het een geur lekker vindt. Meestal reageren baby’s goed op zoete geuren. Dit werkt net als bij borstvoeding die ook zoet van geur is.

Het snoetje van de baby zal ontspannen staan en de lipjes zijn dan getuit en het tongetje komt naar buiten.

Vindt de baby een geur niet prettig dan trekt hij een vies gezichtje, wendt het hoofdje af en gaat huilen.

Wanneer pas je aromatherapie toe bij een baby?

Je kunt aromatherapie goed inzetten bij baby’s wat de algemene lichaamsverzorging betreft. Bij darmkrampen, slaapproblemen, tandjes krijgen en spanning etc…kan het gebruik van essentiële oliën ontspannend werken.

Olie kun je verdampen in een diffuser, in bad doen of je kunt de baby masseren. Masseren draagt bij aan de behoefte om aangeraakt te worden. Aanraken is het allerbelangrijkste voor mensen en draagt bij tot een betere hechting tussen moeder, vader en kind. Babymassage is heerlijk voor je kindje en voor jezelf, lekker strelen, aanraken, knuffelen, dit alles draagt bij aan een goede hechting. Belangrijk is wel dat jullie het beiden als prettig ervaren. Aanraking is nog belangrijker dan voeding. ( ik ben wel een voorstander van borstvoeding) maar ik zie het liefst vitamine L van liefde. Ook de fles kun je met liefde geven. Ik werk veel met vrouwen die de afgekolfde melk in de fles geven.

Geef jij borstvoeding en ervaar je problemen dan kan aromatherapie en massage je ondersteunen en vooral ontspannend werken.

Liefde, knuffelen, aanraken, communiceren verbaal en non-verbaal draagt bij aan een goede binding tussen ouders en kind.

Als papa en mama ben jijzelf het beste voor je eigen kind.

  • bij de moeder met een postpartumdepressie zal het masseren van haar kind helpend kunnen werken.
  • Laat je goed informeren en gebruik vooral essentiële oliën die puur en zuiver zijn, zonder chemische en synthetische toevoegingen

Contact

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: