Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Als je zwangerschap beëindigd wordt door het overlijden van je baby of de baby wordt “stil geboren” dan stort je wereld in. Ook kan je kindje te vroeg geboren zijn of zo ziek dat er geen hoop meer is op overleven. Daar waar je als ouders verwachtingsvol naar hebt uitgekeken is opeens een heel andere toekomst die je niet verwacht had.

Er komt veel op ouders af en er moet veel geregeld worden.

Het verlies van een kind is zo heftig en ingrijpend dat het besef vaak later pas komt. Iedere ouder ervaart dit verlies op zijn of haar eigen manier. Maar het is belangrijk om te weten dat je een stem hebt in hoe jullie dit willen beleven.

Het gebruik van essentiële oliën staat nog in de kinderschoenen bij dit verlies.

Er zijn echter mogelijkheden om als je baby nog niet geboren is maar wel overleden in je buik ligt, de bevalling te begeleiden door middel van het inzetten van essentiële oliën. Het is zwaar om nog te gaan bevallen van een “stil geboren kindje”, door het gebruik van de essentiële oliën kun je wat minder stress en angst ervaren en toch later terugkijken op een bevalling die ook liefdevol is verlopen.

Is de baby al overleden dan kun je denken aan een aromatische wassing. Dit is een zogeheten wasgesprek, een reinigend gesprek dat gepaard gaat met een liefdevolle en zachte aanraking, met een teddypluche doekje of nog liever met je handen. Je kiest voor een zachte vloeibare of vaste aromatische zeep die je zelf kunt maken of laten maken in een persoonlijk symbool.

Daarna kun je je kindje dan balsemen met een zachte balsem met een essentiële olie, bijvoorbeeld lavendel. Gecombineerd met een zacht muziekje als je dit wenst in een veilige thuisomgeving kan dit een fijn moment zijn met je kindje. Door je overleden kindje aan te raken en te koesteren versterk je de band en kun je het verlies ervaren. Het is een proces waar je doorheen moet, dit doet enorm veel pijn en verdriet.

Ook kun je thuis olie vernevelen in een diffuser, dit werkt stressverminderend en geeft een prettige geur in huis.

Herinneringen maken:

Het is fijn als je later kunt terugkijken op een goede ervaring rond een zwaar verlies. Je kunt een haarlokje bewaren, een voet of handafdrukje maken of foto’s maken van jullie kindje. Denk ook aan een foto van eventuele opa’s en oma’s. Doe wat vooral goed voelt voor jullie zelf. Er zijn goede fotografen die hiervan hun beroep hebben gemaakt.

Rouwverwerking na overlijden van je kindje:

Als mens ga je allemaal anders om met spanningen in je leven. Dit heeft te maken met hoe jijzelf in het leven staat. Praat jij over je gevoel? Blokkeer jij jezelf? Je voelt bij rouw vaak dat je spieren gespannen zijn en mentaal pieker je je suf, je ervaart stress, gevoelens van lusteloosheid en je hebt vaak een kort lontje.

Massage met essentiële oliën kunnen je helpen om je gevoelens weer op een rijtje te krijgen. Je ontspant je beter. Een zachte ontspanningsmassage leert je weer te luisteren en te voelen naar je eigen lijf. Door de massage neemt de stress af, door aanraking voel je je rustiger en geborgen. Het gebruik van essentiële oliën ondersteunen het zelfhelend en herstellend vermogen van lichaam en geest.

Ook een bad of voetenbad of de olie in een diffuser vernevelen kan bijdragen aan herstel.

De meeste essentiële oliën zijn geschikt hiervoor. Maar vooral Wierook en de Citrusachtigen vind ik prettig om te gebruiken.

Laat je begeleiden en adviseren door een aromatherapeut die hierin in staat is om begeleiding kan bieden. Ik kan jullie deze begeleiding bieden, daarnaast ben ik life coach, gespecialiseerd in zorg rondom zwangerschap en geboorte, postpartumdepressie, etc…

Contact

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: