Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Wat kan aromatherapie voor je betekenen bij een miskraam

Het doormaken van een miskraam is één van de meest heftige emoties die een moeder en haar partner kunnen meemaken. Het breekt je hart en alle toekomstdromen die je had om samen een gezin te vormen gaan in rook op. Je buik voelt leeg en de vrouw voelt zich eenzaam en vaak ook schuldig. Wat heb ik verkeerd gedaan? Dat hoor ik hen vaak zeggen. De buitenwereld stapt er vaak snel overheen en maakt goedbedoelde opmerkingen zoals: “ jullie zijn nog jong, er was vast iets niet goed dus is het beter zo etc…”. Dat maakt dat vrouwen hun mond houden en het in zichzelf verwerken. Het doorstaan van een miskraam vergeet je nooit en draag je altijd mee, bij de uitgerekende datum denk je eraan dat je kindje geboren zou worden en ieder jaar komt dit terug. Je leert het een plekje te geven in je leven, maar je gaat door een rouwproces en wat veel mensen niet weten is dat je ook hierbij kans hebt om een Postpartumdepressie te krijgen. Of het trauma is zo groot dat je PTSS klachten krijgt.

Wat ook meespeelt is dat de omgeving vaak nog niet op de hoogte is van de zwangerschap en dat maakt het bespreekbaar maken nog moeilijker. Ook voor de partner is een miskraam ingrijpend, naast zijn of haar eigen verdriet komt het verdriet van zijn of haar vrouw er nog bij. Wat belangrijk is om te weten is dat mannen anders verwerken dan vrouwen. Daar waar de vrouw graag praat en je eigenlijk vooral een luisterend oor moet bieden, gaat de man graag sporten of een biertje drinken met vrienden.

Wees je hiervan bewust. Het is belangrijk dat partners dit van elkaar aanvaarden en respecteren. Maar ook voor hen samen is het belangrijk om erover te praten en het een plekje te geven in hun leven.

Definitie van een miskraam:

Een miskraam wordt gedefinieerd als het spontane verlies van de zwangerschap gedurende de eerste 20 weken van de zwangerschap. Een miskraam komt vaker voor dan mensen beseffen. Tussen de 15 en 20% van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam, dat is één op de vier vrouwen. Vaak gebeurt dit zo vroeg in de zwangerschap dat de vrouw het niet eens in de gaten heeft omdat ze nog niet weet dat ze zwanger is. Ze zal dit ervaren als een heftiger menstruatie dan normaal.

Heeft de vrouw wel een vermoeden dat ze zwanger is en is ze een paar dagen over tijd dan kan ze dus ervaren dat het lijkt op een menstruatie met wat meer krampen en meer bloedverlies dan zij gewend is, het kan dan duiden op een vroege miskraam. Deze vroege miskraam ontstaat meestal omdat het eitje zich niet goed kan nestelen in het baarmoederslijmvlies, maar er kan ook een probleem zijn tussen ei en zaadcel. Een vroege miskraam wordt meestal door het lichaam opgelost met een volledige uitdrijving van het foetale weefsel en weinig bloedingen.

Latere miskraam:

20% van de zwangere vrouwen krijgt een bloeding in de eerste drie maanden van de zwangerschap, meer dan de helft van deze zwangerschappen blijft in stand omdat de miskraam gestopt kan worden.

Zet de miskraam door dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Denk aan een chromosoomafwijking bij de foetus, infectie, blootstelling aan toxische stoffen, psychisch trauma, late leeftijd van de vrouw en soms is er ook gewoon geen andere oorzaak.

Waarschuwingssignalen:

 • onverklaarbare rugpijn, vergelijkbaar met menstruatiepijn
 • plotseling gewichtsverlies
 • roze, slijmerige afscheiding
 • contracties ( samentrekkingen van de baarmoeder om de vijf tot 20 minuten)
 • bloedverlies, helder rood of bruinig
 • bloedstolsel
 • afname van de zwangerschapssymptomen

Het is belangrijk om bij deze signalen direct contact op te nemen met een verloskundige of huisarts. Essentiële oliën kunnen helpen bij het ondersteunen en ontspannen bij een miskraam.

Hierbij kies je voor lavendel en andere zachte en kalmerende oliën. Een aromatherapeut kan hierbij adviseren.

Wat moet je doen bij het optreden van een miskraam?

Is de verloskundige of huisarts nog niet op de hoogte van de miskraam bel dan om dit te melden. Dit is belangrijk en wel om twee redenen.

 • De miskraam kan onvolledig zijn en er kan weefsel of placentair weefsel zijn achtergebleven, dit kan leiden tot ernstige bloedingen en soms zelfs levensbedreigend zijn. Het kan dan nodig zijn om een curettage uit te voeren. Maar even een echo maken en een onderzoek laten doen is belangrijk.
 • Als je RH negatief bent en duurde de zwangerschap acht weken of langer dan kan het nodig zijn een injectie te krijgen binnen 72 uur, dit kan problemen voorkomen bij een volgende zwangerschap.

Oliën die geschikt zijn om te gebruiken:

Als de medische kant is behandeld, begint voor de ouders het verwerkingsproces.

Zoals ik al eerder schreef is het belangrijk om te weten dat mannen en vrouwen allebei anders reageren bij het verwerken van de miskraam.

Vrouwen praten graag en mannen gaan liever sporten. Het is en blijft belangrijk om dit van elkaar te aanvaarden en te respecteren. Blijf ook samen praten. Het is belangrijk dat het verlies een plekje in je hart krijgt en dat herstel kan gewoon bij iedereen anders verlopen.

Het kan helpen om een gedenkhoekje te maken of een dagboekje bij te houden.

Zoek hulp als je dit nodig hebt om te kunnen verwerken.

Essentiële oliën kunnen bijdragen aan een spoedig herstel zowel fysiek als emotioneel. Deze oliën ondersteunen het herstellend vermogen van lichaam en geest. Een heerlijke massage kan een weldaad zijn voor je geteisterde lijf. Maar ook emotioneel kan de olie bijdragen tot herstel.

 • console
 • rozemarijn ( niet bij hoge bloeddruk)
 • bergamot
 • geranium
 • lavendel
 • roomse kamille
 • grapefruit
 • wierook
 • lemon

Maak altijd gebruik van een draagolie. Sommige oliën kun je innemen of puur gebruiken maar laat je dan adviseren door een aromatherapeut.

Vermoeidheid:

Na een miskraam kun je je enorm moe voelen alsof je door de mangel bent gehaald.

Je lichaam heeft zich hormonaal helemaal klaargemaakt voor een zwangerschap en in een keer verdwijnen deze zwangerschapshormonen. Je immuunsysteem krijgt hier een klap van.

Ondersteunde oliën zijn onder andere:

 • lavendel
 • geranium
 • lemon
 • rozemarijn ( niet bij een hoge bloeddruk)
 • bergamot
 • sinaasappel
 • ylang ylang
 • mandarijn
 • roos
 • wierook
 • ceder (ook goed voor mannen)
 • sandelhout (ook goed voor mannen)

Er zijn diverse mogelijkheden op maat mogelijk met andere oliën.

Rug en Schoudermassage:

Je kunt letterlijk gebukt gaan onder de zorgen en deze drukken dan letterlijk op je schouders. Een heerlijke massage kan dan ontspannend werken.

Massage

30 ml draagolie ( jojobaolie, arganolie, kokosolie of een andere pure olie)

3 druppels lavendel

3 druppels geranium

3 druppels rozemarijn ( niet bij hoge bloeddruk)

Voetenbad

Het is heerlijk om de ochtend te beginnen met een voetenbad of de dag te eindigen hiermee. Neem een bak waar je tot je enkels in het water kan zitten.

2 eetlepels zee zout

3 druppels bergamot of roomse kamille toevoegen en 15 minuten blijven zitten.

3 druppels lavendel en 3 druppels roomse kamille is heerlijk voor de avond.

3 druppels bergamot en 3 druppels geranium is heerlijk in de ochtend.

Aromatisch:

Je kunt de oliën heerlijk vernevelen in de diffuser. Je wordt dan omringd met de geur die via je reukorgaan signalen naar de hersenen stuurt. Hormonen en emoties worden positief beïnvloedt.

2 druppels geranium en 2 druppels lemon

2 druppels bergamot en 2 druppels lavendel

2 druppels sinaasappel, 2 druppels grapefruit en 2 druppels lemon

Er zijn veel combinaties mogelijk en je kunt hier lekker mee experimenteren wat lekker is voor jouw in je eigen situatie.

Hoofdpijn:

Door alle emoties en piekermomenten kun je veel last hebben van hoofdpijn, lavendel en pepermunt zijn dan prettig om te gebruiken.

1 druppel pepermunt

1 druppel lavendel

1 theelepel draagolie meng dit lekker en smeer dit in je nek, op je voorhoofd of onder je voeten.

Wat ook fijn werkt is:

2 druppels roomse kamille of 2 druppels wierook ( Frankincense) op een tissue of op je handen en dan inhaleren. Dit mag je gedurende de dag gerust vier keer herhalen.

Voetenbad bij hoofdpijn:

2.5 ml neutrale badolie

1 druppel lavendel

1 druppel pepermunt

Voetenbad kalmerend:

2.5 ml neutrale badolie

2 druppels sinaasappel

2 druppels lavendel

Voetenbad verdriet:

2.5 ml neutrale badolie

2 druppels bergamot

2 druppels wierook (Frankinsence)

Bad:

5 ml neutrale badolie

3 druppels lavendel

2 druppels scharlei

1 druppel roos

Bad:

5 ml neutrale badolie

5 druppels lavendel

4 druppels bergamot

Massage:

Het is ontspannend om na een miskraam een massage te ontvangen met pure essentiële oliën die helpen emotioneel en fysiek te herstellen.

Recept:

30 druppels draagolie

3 druppels rozemarijn ( niet bij hoge bloeddruk)

3 druppels scharlei

3 druppels sinaasappel

30 druppels draagolie

4 druppels geranium

5 druppels lavendel

2 druppels ylang ylang

Er zijn veel mogelijkheden, massage is maatwerk, ieder persoon is uniek en heeft dat nodig wat bij hem of haar past. Je kunt met de masseur of aromatherapeut bespreken wat lekker past bij jou in deze situatie.

Heb je hulp nodig of wens je een massage of ondersteunende olie te ontvangen, maak dan een afspraak.

Bronnen:

Mijn eigen boek en scriptie Aromatherapie in de zorg/ Djoke ten Kate

Stichting Wellness en Aromatherapie/ Ellen Wagenaar

Aromecum Harmen Rijpkema

Essentials Oils for Maternity

Essentials Oils for Pregnancy, Birth en Babies van Stephanie Fritz

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: