Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Goede zorg begint bij de vrouw voor de zwangerschap!

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat de vrouw goed voor zichzelf zorgt, dit schiet er helaas maar al te vaak bij in en maakt zij zichzelf tot sluitpost. Terwijl het andersom moet zijn, zij is het belangrijkste en moet echt goed voor zichzelf zorgen. Denk aan gezond eten, voldoende bewegen in de buitenlucht en op tijd rust nemen. Dit is echt nodig om een goede balans te krijgen en behouden.

Om vrouwen goed te kunnen begeleiden met essentiële oliën gedurende de zwangerschap is het hebben van kennis van aromatherapie belangrijk.

Zijn essentiële oliën veilig gedurende de zwangerschap?

Je leest op internet in in de literatuur dat veel essentiële oliën risicovol zijn en dat je deze moet vermijden tijdens de zwangerschap. Er is geen bewijs voor, dus iedereen zal voorzichtig zijn met zijn adviezen. Maar deze oliën zijn zeker veilig in te zetten en een weldaad voor lichaam en geest. Zij geven ontspanning, kunnen helpen bij kleine klachten en lijken geheel veilig bij gebruik in de zwangerschap. Je kunt rustig de olie verdampen, in een diffuser gebruiken en als massageolie en gebruik op de huid in de juiste dosering. Er is nog nooit schade aangetoond bij het ongeboren kind. Er is een hardnekkig geloof onder aromatherapeuten dat menstruatie bevorderende oliën een abortus kunnen veroorzaken, hiervoor is geen enkel bewijs te vinden bij normaal aromatherapeutische hoeveelheden. Blijf voorzichtig met essentiële oliën die veel ketonen bevatten.

INWENDIG GEBRUIK IN DE ZWANGERSCHAP RAAD IK STERK AF!

Neem je de essentiële oliën in dan komt 100% via de placenta bij de baby terecht. Oraal gebruik is dus not done.

Om op een veilige manier met aromatherapie te werken worden alleen de zachte en ontspannende oliën ingezet.

Aromatherapie en het gebruik van pure, natuurzuivere, essentiële oliën kan een geweldige ondersteuning zijn bij alle veranderingen welke zich in de zwangerschap voordoen, zowel op fysiek als mentaal gebied. Een regelmatige massage tijdens de zwangerschap is een weldaad voor lichaam en geest.

Denk aan:

 • rugpijn
 • striae
 • slapeloosheid
 • misselijkheid
 • oedeem
 • stress
 • angstklachten
 • depressie
 • bekkenklachten
 • verstopping
 • gevoelige borsten
 • vermoeidheid
 • blaasontsteking
 • spataderen

Het is voor de vrouw belangrijk om in de zwangerschap al op zoek te gaan naar een nieuwe balans voor zichzelf en de groeiende baby in haar buik.

In veel culturen is het normaal de vrouwen te omringen met liefdevolle zorg en haar door goede voeding, rust en ondersteuning met olie en kruiden lekker te verzorgen en te masseren. De vrouw en haar baby blijven daardoor in een goede conditie, wat ook bij de geboorte haar vruchten zal afwerpen.

Gedurende de zwangerschap kan goed gebruik gemaakt worden van baden, voetbaden, inhalatie, diffuser, massage, kompressen, maskers met essentiële oliën.

Geschikte oliën zijn vooral de zachte, vriendelijke oliën. Gebruik ze uitwendig en niet inwendig tijdens de zwangerschap. Dan is het gebruik veilig.

De zachte vriendelijke oliën die geschikt zijn:

Sandelhout

Mandarijn

Lavendel

Citroen

Geranium

Bergamot

Grapefruit

Eucalyptus

Niouli

Den

Rozenhout

Oranjebloesem

Palmerosa

Wierook

Mirte

Kamille

Vetiver

Patchouli

Roos absolue

Petit Grain

Voorzichtigheid is geboden met de volgende essentiële oliën:

Jasmijn

Ylang Ylang

Roos

Zoete Marjolein

Engelwortel

Scharlei

Maar ook essentiële oliën die teveel ketonen bevatten of een heftige prikkel geven moet je niet zomaar inzetten, denk aan:

Lemongras

Basilicum

Hysop

Bonenkruid

Mirre

Salie

Tijm

Oregano

Rozemarijn

Berk

Jeneverbes

Wintergreen

Kaneelschors

Kamfer

Let ook op als je een blend maakt of adviseert wat erin voorkomt aan oliën.

Recepten:

Rugpijn:

Zwangere vrouwen hebben vaak last van een lage pijn in de rug. De baby vormt voor de rug een belasting van de spieren en het bekken. Een warm bad of een lekkere massage kan dan heerlijk, ontspannend werken.

Massage olie bij rugpijn:

50 ml Calendula maceraat

50 ml Jojobaolie of Amandelolie

10 druppels Sandelhout

15 druppels Lavendel

Slapeloosheid:

Het valt voor de zwangere vrouw vaak niet mee om een goede houding te krijgen om lekker te kunnen slapen. Een (borstvoedingskussen) kan dan helpen om zo neer te leggen dat ze prettiger ligt. Daarnaast kan een essentiële olie worden ingezet.

Recept:

Voetenbadje

5 ml neutrale badolie

2 druppels Lavendel

1 druppel Roomse Kamille

Heerlijk 10 tot 15 minuten met de voeten in bad voor het slapen gaan.

Ook een druppel lavendel op het kussen is heerlijk. Of wat druppels in de diffuser voor het slapen gaan laten vernevelen. Er zijn meer oliën geschikt, kijk wat bij de vrouw past.

Striae

50 ml. Jojobaolie of Arganolie

50 ml. Rozenbottelolie

15 druppels Mandarijn ( mag ook lavendel zijn)

5 druppels Neroli olie

Heerlijk iedere dag de buik mee masseren.

Zwangerschapsdepressie:

1 druppel Wierook

2 druppels Lavendel

2 druppels Sinaasappel

Verspreiden via de diffuser of lekker in een voetenbad of bad.

Maar ook zeer geschikt voor een massage, dan mengen met basisolie. Aanbrengen onder de voet.

Kramp in de benen:

5 druppels Geranium

10 druppels Lavendel

2 druppels Cipres

5 ml neutrale badolie

Dit voeg je toe aan warm water voor een voetenbad.

Vermoeidheid:

2 druppels Lemon

2 druppels Sinaasappel

1 druppel Pepermunt

30 ml basisolie en dan lekker de rug, schouders en nek masseren.

Je kunt ook 1 tot 2 druppels in je handpalm doen en dan inhaleren voor een snel resultaat.

Zo zijn er zoveel mogelijkheden om in te zetten tijdens de zwangerschap, kijk vooral naar dat wat de vrouw nodig heeft. Zij kan sterk reageren op geuren tijdens haar zwangerschap. In principe werk je met dat wat zij lekker vindt.

Bij regelmatig gebruik van essentiële oliën zul je merken dat na de bevalling de baby hier ook op zal reageren. Dit kan weer een prettig gevoel geven en ondersteunend werken bij darmkrampen, huilen en slecht tot rust kunnen komen.

Het is verstandig om als zwangere vrouw niet zomaar iets te proberen, omdat sommige oliën niet geschikt zijn om te gebruiken. Iedere fase van de zwangerschap kent weer een andere inzet van de essentiële oliën.

Bij twijfel, raadpleeg een aromatherapeut overleg met de verloskundige of arts . Ik help je als aromatherapeut graag verder. Ook kun je mijn boek Aromatherapie in de zorg bestellen via onderstaand contactformulier.

Contact

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: