Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

 

Wat is dat toch Blue Monday?

Psycholoog Cliff Arnall bedacht de term in 2005, hij zegt dat het hier gaat om een wetenschappelijk verantwoorde module. Uit deze module zou blijken dat de laatste maandag in de volle week van januari een dag is waarop veel mensen zich treurig en neerslachtig voelen. Goede voornemens zijn al snel mislukt, de vakantie is nog ver weg. Daarnaast zijn de dagen nog kort en het is vroeg donker. De maandag is de eerste dag van weer een werkweek. In academische kringen werd deze psycholoog overladen door kritiek, maar wereldwijd wordt er veel aandacht aan besteed. Het lijkt hier om een publiciteitsstunt te gaan van Cliff Arnall. (bron Wikipedia).

Veel mensen geven aan zich in deze tijd depressief te voelen. Tussen je een beetje depressief voelen en een werkelijke depressie ervaren ligt een groot verschil. Wij zijn geneigd snel te zeggen dat we ons zo depri voelen. Toch blijkt het dan vaak om een dip te gaan. We hebben allemaal weleens een mindere dag, een dag waarop alles verkeerd lijkt te gaan, je maakt ruzie met je kinderen en partner, op je werk erger je je aan je collega en het eten brandt aan, je bent moe en lusteloos. Heb je dan een depressie?

Bij een depressie is alles zwaar en donker, je voelt je doorlopend depressief, als er sprake is van een depressie dan wordt er gekeken naar hoe lang je al depressief bent. Twee weken, voortdurend je somber, verdrietig, lusteloos voelen en geen moment van een lichtpuntje ervaren, je steeds meer weg voelen zakken en geen plezier meer beleven aan iets is een graadmeter. Nu begeleid ik vooral vrouwen en hun partner als er sprake is van een zwangerschaps – postpartumdepressie. Deze ontstaat in de zwangerschap en/of na de geboorte. Hormonaal gebeurd er heel veel met vrouwen, een kind krijgen is een groot wonder maar ook een aanslag op lichaam en geest. Wat mij steeds vaker opvalt is dat veel vrouwen al jaren kampen met depressies. Worden ze dan zwanger en wordt de baby geboren hopen ze op een wonder, maar helaas een groot deel krijgt dan te kampen met een postpartumdepressie. Bij de meeste vrouwen die ik mag begeleiden is er sprake van comorbiditeit.


Postpartumdepressie:

Bij een depressie zijn de gevoelens er de hele tijd, ze gaan niet weg en je voelt je angstig, eenzaam, schuldig, je schaamt je ervoor maar komt er niet op eigen gelegenheid uit.

Is er sprake van een postpartumdepressie, dan spelen hormonen een grote rol in het krijgen van deze postpartumdepressie. Een zwangerschap en bevalling zijn een pittige klus voor een vrouwenlichaam. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat de zwangerschap in stand wordt gehouden en na de bevalling daalt dit snel en drastisch. Dat zorgt voor normale kraamtranen, die doorgaans twee weken duren. Van een postpartumdepressie spreek je als je na de bevalling minstens twee weken last hebt van depressieve gevoelens gedurende de hele dag. Je bent niet in staat voor je kind te zorgen of je bent juist er goed in staat om voor je kind te zorgen en laat het niet meer los. Een postpartumdepressie kent vele gezichten. De postpartumdepressie begint meestal vier weken na de bevalling, maar kan ook later optreden, als de moeder stopt met het geven van borstvoeding bijvoorbeeld. Borstvoeding heeft een beschermende werking.

De moeder voelt zich somber, angstig, neerslachtig en kan niet genieten van haar kind en reageert niet sensitief op haar baby, of is juist overbezorgd en laat het geen moment alleen, zij verliest het kind niet uit het oog. Beide kan voorkomen. Dit alles wordt grotendeels veroorzaakt door hormonen, ons immuunsysteem en de grote verantwoordelijkheid die het moeder – en ouderschap met zich meeneemt.

Blue Monday heeft hier in ieder geval niets mee te maken. Heb jij last van depressieve gevoelens tijdens je zwangerschap of na je bevalling, bespreek dit met je verloskundige, huisarts, partner, vriendin of een andere deskundige. Blijf niet alleen tobben Het gaat over, echt. Het is vaak het gevoel een berg te beklimmen en de top wel te zien maar niet te kunnen bereiken, maar dan op een dag haal je de top en kun je weer lachen.

 

                                       Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

 

 

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: