Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Baby’s verdienen allemaal een evenwichtige en goede start in hun leven. Het moet niet uitmaken of er gekozen wordt voor borst- of fles/kunstvoeding. Sinds juli jl. Wordt er gewerkt volgens de vijf standaarden bij alle voeding voor baby’s. Voorheen waren dit de tien vuistregels van de WHO. Ook de vijf standaarden zijn hieruit samengesteld.

Zelf zeg ik al jaren dat ik vitamine L het allerbelangrijkste vind in de zorg voor kinderen. Liefde, koestering en aanraking vormen de basis van het bestaan van het kind. Het is en blijft belangrijk om als ouder vooral naar je kind te kijken en te luisteren. Maar als hulpverlener kijk je zowel naar het kind als naar de moeder en ook de partner speelt een rol bij het geven van borst/flesvoeding.

Als moeder is het belangrijk om vooral te bedenken: “wat wil ik”? “wat voel ik zelf bij het voeden”? Is het geven van de borst opgelegd door de omgeving of kies ik uit volle overtuiging zelf hiervoor.

 

 

 

Wat tips op een rijtje:

  • luister naar je hart
  • kijk naar je kind
  • luister naar je kind
  • laat de baby bij je slapen in een veilig bedje, ook bij het geven van de fles
  • heb regelmatig huid op huidcontact, ook als je de fles geeft
  • voeden op verzoek is ook met de fles aan te raden

Het is voor ouders belangrijk om te leren kijken en luisteren naar je eigen kind. Het geven van borstvoeding is geweldig en kent vele voordelen wat de gezondheid van je kind betreft. Het helpt bij een goed hechtingsproces, maar dit kan met de fles ook goed gerealiseerd worden. Bij een goed hechtingsproces zie je na een jaar geen verschil of het kind nu borst of flesvoeding heeft gehad. Borstvoeding kent weer andere voordelen en kunstvoeding is niet voor niks goed ontwikkeld.

Ik zie en spreek veel moeders die zich genoodzaakt zien om te stoppen met het geven van borstvoeding om wat voor reden dan ook. Het kan teveel zijn om dit vol te houden als je baby prematuur geboren is, het kan bij een postpartumdepressie teveel zijn om ook nog te voeden. Het geven van borstvoeding kan echter ook een goed gevoel geven als je kind prematuur geboren is en ook bij een postpartumdepressie kan het juist bijdragen aan een goede hechting, je kunt je niet verstoppen achter de fles. Daarover kan ik wel een heel boek schrijven.

Mijn boodschap is dan ook vooral: kijk naar je eigen, unieke situatie en volg je hart hierin.

Doe dat wat bij je past en goed voelt. Voel je niet schuldig als het anders loopt dan je van te voren bedacht had. Er kunnen zoveel factoren meespelen die je tot een besluit helpen komen.

Bron vijf standaarden: https://www.babyfriendlynederland.nl/standaard-1-organisatie

mijn eigen bevindingen

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: