Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Als je na de geboorte te maken krijgt met een postpartumdepressie krijg je te maken met allerlei adviezen en kun je je heel onzeker voelen.

Is het wel goed voor mij dat ik zelf de baby voed?

Kan ik niet beter kunstvoeding geven?

Wat als ik medicatie nodig heb?

Het allerbelangrijkste is dat jij als moeder zelf graag borstvoeding wilt geven en dat je steun hebt van je partner. Maar als je besluit te kolven of kunstvoeding met de fles te geven is het ook goed. Belangrijk is dat je weet dat een postpartumdepressie geen belemmering hoeft te zijn. Het allerbelangrijkste is aanraking en knuffelen met je kind, zo krijg je een goede binding. Voeding is uiteraard belangrijk maar vitamine L van liefde staat voorop. Zo nodig kan ik je hierbij behulpzaam zijn.

Het geven van borstvoeding bij een postpartumdepressie kan prima, maar in Nederland zijn de meningen nogal verdeeld. Bij een kraambedpsychose is het wel duidelijk, daar kan je vaak niet anders dan de borstvoeding stopzetten in verband met de vaak zware medicatie, de psychose verschijnselen van de moeder en vooral het waarborgen van rust.

Maar hoe nu bij een postpartum depressie?

Na de geboorte van de placenta daalt de hormoonspiegel snel. De moeder kan last krijgen van kraamtranen. Deze gaan doorgaans binnen twee weken over. Toch hebben deze kraamtranen ook een functie, ze laten de voeding stromen. Tranen kunnen een ontlading zijn van opgebouwde spanning, laat je dit los dan is de weg gebaand voor het geven van borstvoeding. Het hormoon progesteron en het prolactine gehalte zijn van grote invloed op de gemoedstoestand van de moeder. Het hebben van een laag prolactine gehalte kan gerelateerd zin aan een postpartum depressie. Is dit prolactine gehalte hoger dan kan het een risico verminderende factor zijn. ( vaak zie je na bijvoorbeeld een jaar voeden en dan stoppen alsnog een ppd ontstaan). Dit wordt dan vaak niet als dusdanig herkent.

Moeder worden is best stressvol, zelfs de meest stabiele vrouw kan onderuit gaan na een bevalling. Het is nog al niet wat om alle ballen in de lucht te houden. Vaak krijgt een moeder de raad van de omgeving om maar te stoppen met de borstvoeding. Vervolgens gaat ze zich daar schuldig over voelen. Goed om te weten voor familie en begeleiders is dat het prolactine  gehalte het moedergevoel bevordert. En dat de oxytocine ontspanning geeft. Borstvoeding bevordert de band tussen moeder en kind. Het is van groot belang dat moeder en kind niet gescheiden worden van elkaar. Bij een vroeggeboorte kan het niet anders, maar dan is veel buidelen en kolven aan te raden, mits de moeder dit aankan. Bij mij staat de gezondheid van de moeder voorop.

Als borstvoedende moeder slaap je minder en hierdoor kun je oververmoeid en uit balans raken. Daarbij opgeteld alle veranderingen die het moederschap (ouderschap) met zich meebrengt en de hormonen die terug gaan naar hun normale niveau, kan dit alles uitmonden in een depressie. Gelukkig wordt niet iedereen depressief, en geldt dit voor één op de tien vrouwen. Dit is per saldo geen reden om te moeten stoppen met borstvoeden. De moeder moet goed voorgelicht worden over het zelf voeden, dat het even duurt voordat je samen een weg hebt gevonden met je kind. Het is zeker aan te raden om in de zwangerschap een borstvoedingscursus te volgen.

Moet je dan een moeder maar aanraden om de fles te gaan geven?

Ik vind dat je het niet moet afraden als een moeder graag borstvoeding wilt geven. Eventuele medicatie kan worden aangepast, je kunt na het innemen van medicijnen kolven er ervoor kiezen die melk weg te doen en dan de rest van de dag door te voeden. Tegenwoordig gaat medicatie steeds beter samen met het geven van borstvoeding. Gebruik je slaapmedicatie dan kan de partner de fles geven ’s nachts. Maar overleg wel met een arts i.v.m. de medicatie en voeden. Er zijn genoeg medicijnen voorhanden die wel samengaan met het geven van borstvoeding. Soms is het ook hierin even je weg vinden samen met een arts.

Ik ben geen wetenschapper, ik spreek wetenschappers en kinderartsen die van mening zijn dat ook bij een postpartumdepressie de borstvoeding beter gestaakt kan worden, maar anderen zien er zeker wel de voordelen van in. Ik ben van mening dat als je een moeder goede begeleiding en eerlijke realistische voorlichting geeft zij gewoon zelf kan voeden. Maar wat een vrouw ook beslist, ze verdient alle steun van de omgeving of ze nu de fles geeft of de borst. Moeders voelen goed aan wat het beste voor hen is en respecteer dit dan ook.

Daarbij blijft het wel van groot belang dat de rust wordt gewaarborgd, dat kan betekenen dat de partner de nachtvoeding in de fles geeft. Dit kan dan afgekolfde melk zijn of eventueel kunstvoeding. Hulp inschakelen bij het huishouden is van belang en de moeder moet slapen wanneer dit kan. Balans en rust zijn belangrijk. Het opbouwen van zelfvertrouwen is belangrijk. Als moeder heb je een steun in je rug nodig. Laat je helpen door een lactatiekundige als je er zelf niet uit komt. Deze hebben veel ervaring en kunnen helpen voorkomen dat je aan gaat tobben.

Wat moeders en begeleiders moeten leren is: dat ze eerst goed voor zichzelf moet zorgen, dit betekent goed eten, naar buiten bewegen, ontspannen, slapen etc.

Indien men adviseert maar te stoppen met de borstvoeding dan kan dit ook een averechts effect hebben en voor emotionele problemen zorgen. Maar andersom kan het ook zo werken, een moeder advies geven om toch vooral door te gaan omdat ze haar baby dan het beste geeft.

Wil jij als moeder echt stoppen met de borstvoeding en ben jij hiervan overtuigd dan dien je alle steun te krijgen van de omgeving en hulpverleners, waar jij behoefte aan hebt. Andersom geldt dat als een moeder graag zelf wil voeden ze wel wat extra begeleiding kan gebruiken. Aandacht voor de moeder, haar omringen met warmte en liefde en gesprekken om haar gevoelens te kunnen en mogen uiten zijn van groot belang.

Rust en balans blijft het belangrijkste bij een postpartumdepressie.

Het allerbelangrijkste tussen moeder en kind is toch altijd nog vitamine L van liefde.

Contact

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: