Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Er is geen grotere levensgebeurtenis voor een vrouw en haar partner om mee te maken als de geboorte van je kind(eren). Het moeder- en ouderschap kan er nogal inhakken. Van te voren realiseer je je niet altijd dat een kind je nodig heeft 7 dagen per week, 24 uur per dag en een heel leven lang. Prachtig, maar het neemt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee. De Nijmeegse hoogleraar Carolina de Weerth is van mening dat het goed zou zijn voor ouders om een jaar ouderschapsverlof te kunnen nemen. Er is best veel voor te zeggen, ik kom veel moeders tegen die erg veel last van stress hebben en het moeilijk vinden om hun kind achter te laten in de crèche. Ook vaders zijn steeds meer belast en leven in de spagaat van het vaderschap en hun werkgever die het vaak niet begrijpt als de vader op tijd naar huis wil om tijd aan zijn gezin te spenderen. Dit alles trekt een zware wissel op ouders die net beginnen aan het ouderschap. Al die ballen in de lucht houden en ook nog tijd vrijmaken voor je relatie valt niet mee. Deze voortdurende spagaat kan schadelijk zijn voor het hechtingsproces van hun kind en het onderhouden van hun eigen relatie samen. 

Zelf zie ik vaak in de kraamweek deze disbalans ontstaan. Er wordt meer aandacht besteed aan het feit dat het bezoek moet kunnen komen en alle social media, dan aan het wennen aan het ouderschap. Voordat je het weet wordt je weer geleefd en laat je je ook leven door de wereld om je heen. Dit met alle gevolgen van dien. 

Als je net moeder- en ouders wordt heb je rust nodig, tijd om aan elkaar te wennen en te kijken hoe je dat gaat doen met het voeden en verzorgen van je kindje. Het hechtingsproces tussen ouder en kind is van cruciaal belang en legt een stevig fundament. Veel koesteren en knuffelen, lekker je kind dichtbij je houden en bij ouders op de kamer laten slapen zorgt ervoor dat je goed kunt wennen aan elkaar en leert inspelen op de behoeftes van je kind. Je moet je kindje leren lezen en zelf ook weten wat bij jou past in de rol van ouder. Daarin is het voor de man weer anders dan voor de moeder.

De basis kun je maar eenmaal leggen en kun je nooit meer overdoen. 

Warmte, liefde, veiligheid, rust, reinheid en regelmaat in een modern jasje leggen deze stevige basis. Maar het moet ook niet zo zijn dat ouders zich schuldig voelen als ze wel werken, het kan gewoon niet anders in deze maatschappij, het moet ook bij je passen en iedereen moet zich er gelukkig bij voelen. Geluk begint met tevredenheid en als je dat hebt kun jij de ouder zijn die bij je kind past, gewoon goed zoals jij bent. Want het moeder- en ouderschap is prachtig om mee te mogen maken maar kan ook een bron van stress zijn.

Goed ouderschap begint daarom bij jezelf, eerst goed voor jezelf zorgen is daarom een must. Dan komt de rest ook wel goed.

is Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: