Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Zelf zie ik het moeder- en ouderschap als een reis met onbekende eindbestemming. Natuurlijk weet je dat je eindbestemming zal zijn, je kinderen te begeleiden naar de volwassenheid, maar wat uiteindelijk die eindbestemming van je kind zal worden weet je echt niet. Je weet immers niet wat je allemaal kunt tegenkomen op de weg ernaar toe. Soms raak je verdwaald op de rotonde van het moeder-en ouderschap. Je krijgt te maken met calamiteiten waar je nog niet eerder over had nagedacht. Natuurlijk bereiden jullie je als aanstaande ouders gedegen voor, je leest erover op internet, je spreekt erover met familie en vrienden en gaat samen naar de verloskundige en volgt een zwangerschapscursus, denkt na over het geven van borstvoeding, je maakt een leuk kamertje en koopt dingen als kinderwagens, draagdoeken, box en kinderstoel etc…
Maar waar je niet over nadenkt of wilt denken is aan alles wat je op je pad kunt tegenkomen. Je kunt te maken krijgen met vroeggeboorte, pre-eclampsie, Hellp syndroom, afwijkingen bij je kind zoals Autisme, ADHD en dergelijke. Noem het maar op, je kunt te maken krijgen met zaken als zwangerschaps-postpartum depressie een ernstige postpartum psychose of posttraumatische stress stoornis. Zeg nu zelf, denk je daaraan van te voren? Evenals het feit dat je ouders wordt en dat echt 24 uur per dag, zeven dagen per week en levenslang bent. Je kunt niet terug en er is een groot verantwoordelijksheidsgevoel wat je zal overspoelen. Daarom noem ik het een reis door je leven. Als je op vakantie gaat bereid je je ook voor en bedenkt dat je een reisverzekering moet afsluiten voor calamiteiten, maar voor het krijgen van een kind helpt geen reisverzekering als er iets niet goed gaat. Het is goed om dat ook mee te nemen in je voorbereiding van het moeder – en ouderschap.
Je hoeft de reis niet alleen te maken, er is in ons land echt voldoende hulp te krijgen. Zelf bied ik begeleiding aan “jonge”ouders en geef trainingen aan kraamverzorgenden en andere zorgprofessionals, zodat we met zijn allen jullie als kersverse ouders kunnen begeleiden tijdens je reis, een soort van ANWB dus. Maar dan voor ouders. Soms voelt het ouderschap als een zware berg die je aan het beklimmen bent, dit gaat gepaard met ups- en downs, soms kun je even niet meer maar uiteindelijk ben je boven aan de berg, soms met tegenslag, storm en regen, maar uiteindelijk bereik je de top en merk je dat er achter die wolken de zon schijnt. Kom je toch voor zware zaken te staan bedenk dan dat het echt goed komt op wat voor manier ook, niet alles is simpel oplosbaar maar je kunt leren omgaan met tegenslagen. Belangrijk is een stukje bewustzijn in de andere kant van het ouderschap, want naast roze wolken zijn er helaas ook vaak donkere wolken, deze drijven weer over. Het moeder- en ouderschap is prachtig om mee te mogen maken, maar het is en blijft een pittige reis door het leven. Ik ben zelf een zeer gelukkige moeder die veel heeft meegemaakt op haar reis door het moederschap, ik had niks willen missen, maar had wel wat beter voorbereid willen zijn op die andere kant van het moederschap.

IMG-20150315-WA0001

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: