Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Als je tijdens je zwangerschap of na de bevalling te maken krijgt met een depressie, dan staat je wereld even stil.

Het hoort toch een blijde gebeurtenis te zijn?

Je hoort toch blij te zijn als je zwanger of pas bevallen bent?

Je hoort toch blij te zijn met je baby?

Helaas krijgt 1 op de 8 vrouwen die zwanger zijn te maken met een zwangerschapsdepressie en 1 op de 15 krijgt te maken met een postpartumdepressie ( in de volksmond spreekt men van een postnatale depressie) Deze vrouwen krijgen te maken met gevoelens van stress, angst, somberheid, stemmingswisselingen en ervaren een enorme leegte en het voelt als zeer uitzichtloos.

Bij een depressie worden alle positieve gevoelens onderdrukt. Je ervaart geen blijdschap, dankbaarheid, liefde en geluk. Alles wordt overdekt met een grauwsluier en ik hoor vaak dat het voelt alsof je onder een beslagen stolp zit.

Maar ook de negatieve gevoelens worden vaak onderdrukt. Het hoort in onze maatschappij nu eenmaal een blijde gebeurtenis te zijn, een zwangerschap en de geboorte van je kindje. En jij denkt al snel (“ik mag me niet zo voelen, ik hoor toch blij en gelukkig te zijn”?). Vervolgens ga je lopen malen en tobben. Het beste is om ook deze gedachten en gevoelens er gewoon te laten en mogen zijn ( mindfulness kan hierbij helpen). Veel vrouwen denken dat een verhuizing of een andere baan een oplossing kan zijn. Maar waar je ook gaat en wat je ook doet, je neemt de depressie met je mee.

Hoe moeilijk het ook is, het accepteren dat het zo is, helpt je op weg naar herstel. Als je aan de befaamde roze olifant denkt, zie je deze overal.

Het is belangrijk om te praten over wat je voelt en ervaart, dit is moeilijk maar wel broodnodig.

Wat helpend kan zijn is je gedachten en ervaringen op te schrijven in een speciaal dagboekje, te schilderen, muziek te maken of te luisteren. Het kan ook fijn zijn om naar een luisterboek of podcast te luisteren. Het stopt even die nare gedachten. Probeer ook om iedere dag even buiten te wandelen, vaak durven vrouwen dit niet tijdens een depressie, maar er is vast wel een vriendin die het ook leuk vindt om samen te wandelen. Eet gezond en neem rust ( ja en dat is lastig met een kleintje, maar de papa kan ook goed voor de baby zorgen of een oma, vriendin, etc…).

Heb jij hulp nodig, ik bied je deze hulp. Het eerste gesprek is altijd gratis.

Ik ben Djoke en ik ben gespecialiseerd in deze zorg.

Je hoeft het niet alleen te doen.

CONTACT

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: