Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Medewerkers van het Olmsted Medical Center in Minnesota hebben een onderzoek verricht naar het ontstaan van een postpartumdepressie na zes en twaalf maanden postpartum. Barbara Yawn en haar medewerkers maakten hierbij gebruik van de gegevens uit de TRIPPD studie.http://www.aafp.org/patient-care/nrn/studies/all/trippd.html

Deze studie is gedaan onder meer dan 1200 moeders na de bevalling. Hieruit is gebleken dat er zes tot twaalf maanden na de geboorte van hun kind een verhoogd risico ontstaat op het krijgen ven een postpartumdepressie.

Door moeders vroeg te screenen, te diagnosticeren en een behandeling aan te bieden binnen de eerste lijn kan de uitkomst van een postpartumdepressie bij moeders na twaalf maanden verbeteren.

In dit onderzoek werden deelneemsters onderzocht volgens de criteria van de DSM- IV voor depressie, bij ėėn tot drie maand, bij zes maanden en bij twaalf maanden met de Patiënt Health Questionnaire (PHQ-9 Yawn et al) zijn alleen die moeders gevolgd welke bij de eerste ronde laag scoorden (9 punten), dit werd gehanteerd als afkappunt.

Bij deze score moet er sprake zijn van twee weken of meerdere dagen last hebben van alle negen symptomen voor depressie. Bij meer dan de helft van de dagen is dit vijf symptomen en als er dagelijks last is van depressieve gevoelens moet er gescoord worden op vier symptomen.

Aanvankelijk ging het bij 11% van de moeders goed maar na zes maanden bleken zij toch alsnog een verhoogde score te hebben. Een derde van hen had een sterk verhoogde score(meer dan 15 punten).

De moeders die na zes maanden laag scoorden, ontwikkelden alsnog een hogere score na twaalf maanden.

In totaal bleek 14% van deze moeders met wie het eerst goed leek te gaan, gedurende het eerste jaar meer depressieve symptomen te vertonen.

Angst, somberheid, een laag opleidingsniveau en ongehuwd moeder zijn bleken het risico te vergroten. 

Bron: http://annfammed.org/content/13/3/228.full

Mijn ervaringen leren dat iedere moeder die te maken krijgt met een postpartumdepressie weer anders in elkaar steekt. Bij een postpartumdepressie spelen er meerdere factoren mee, er moet gekeken worden naar psychosociale problematiek, biologische klachten etc… De begeleiding van een moeder en haar kind en partner bij een postpartumdepressie is maatwerk, omdat iedere situatie uniek is en iedereen weer anders reageert. Er is geen toverstaf die dit even recht kan toveren.

Bron: Djoke.nl

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: