Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Vrouwen die na de bevalling te maken krijgen met een postpartumdepressie ervaren gevoelens van verlies en rouw, zij zijn erg verdrietig, ervaren een gevoel van leegte en zijn angstig, ook hoor ik vaak, het lijkt of ik onder een stolp zit en de wereld aan me voorbij trekt. Helaas komt een postpartumdepressie voor bij ruim 20.000 vrouwen per jaar en ik ben er van overtuigd dat er ook nog een enorme groep vrouwen is die weliswaar niet depressief zijn maar wel een disbalans ervaren.

Deze moeders schamen zich voor hun gevoelens en uiten dit dan vaak niet en blijven tobben in hun eentje. Het zijn sterren in het  ophouden van de schone schijn en mensen zand in de ogen strooien. Als hulpverlener moet je alert zijn en blijven, maar ook niet dramatiseren. Deze moeders hebben een steun in de rug nodig, een luisterend oor en geen veroordelingen vanuit de maatschappij. Toch is het erg moeilijk voor hen om te zeggen dat  ze niet zo blij en gelukkig zijn als zij en hun omgeving verwacht hadden.

Veel moeders krijgen geen adequate ondersteuning en al helemaal geen voorlichting over de andere kant van het moederschap ( denk ook aan de vader, die kan ook depressief raken) Goede steun en begeleiding zijn belangrijk, de interactie met de baby is erg belangrijk in het hechtingsproces. Is de moeder of haar partner depressief  dan kan dit schadelijk zijn voor de ontwikkeling en het hechtingsproces met hun kindje.

Zelf geef ik veel trainingen aan kraamverzorgenden die met zijn allen een stevig fundament helpen leggen onder het moeder- en ouderschap. Daarnaast begeleid ik de moeders en hun gezin in deze situatie bij hen aan huis. Dit werkt erg goed en zet hen snel weer in hun kracht. Ik maak naast luisteren en gesprekken gebruik van Acces Bars.

Mijn advies: als je een moeder of partner bent die dit ervaart of ziet gebeuren, trek aan de bel en zoek hulp.

Ben je een zorgverlener, zorg dat je weet wat je doet en zegt, geef goede voorlichting en schuw het gesprek over depressies niet.

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: