Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Veel moeders en ook vaders die ik spreek vertellen mij dat ze zo moe zijn, zo vreselijk moe, ze voelen zich net een zombie en denken regelmatig, waar zijn we aan begonnen? Ook zijn zij bang dat er een postpartumdepressie aan ten grondslag ligt. Gelukkig is het bij de meeste moeders na de bevalling geen depressie maar het op gang komen met een baby, die nu eenmaal huilt en dat vooral in de nacht lijkt te doen.

Zij geven aan dat ze er wanhopig van worden en zich een slechte moeder voelen, regelmatig denken ze daarbij : “had ik maar geen kind gekregen”, ik ben een slechte moeder/ouder.

Maar een baby huilt nu eenmaal, een baby is als hij geboren wordt nog niet helemaal rijp, zijn hersenen groeien nog door en die onrijpheid kan zorgen dat een baby (te)veel prikkels binnen krijgt. ( bron Steven Pont).

Huilen neemt tot een week of zes toe en is dan op zijn hoogtepunt, dan neemt het geleidelijk aan af. Voor jullie als ouders kan dit erg zwaar zijn, je komt al chronisch slaap tekort en dan heb je doorgaans een korter lontje. Het gevaar ligt dan op de loer dat je tegen elkaar gaat mopperen. Ook kun je een enorme boosheid ervaren richting je eigen kindje en je hiervoor schamen en je vervolgens schuldig voelen. Maar je hoeft niet perfect te zijn.

Je weet wel dat je kindje niet bewust huilt om je te plagen en ook geen ouder staat aan de rand van de wieg te bedenken hoe hij/zij hun kind ongelukkig kunnen maken. Jullie trekken alle registers open met al je goede bedoelingen. Maar hierdoor kan juist het tegenoverstelde gebeuren, je kind wordt juist oververmoeid van al dat rondtobben wat je vaak in wanhoop doet. Resultaat een huilende mama en een papa die het ook even niet meer weet.

Wat dan wel?

Een baby die huilt heeft zijn ouders nodig, nog belangrijker dan voeding is vitamine L van liefde. Jullie kind heeft zijn/haar ouders nodig, de zachte borst van mama of de stevige hartslag van papa geven dan rust. Lekker dicht tegen je aanliggen heeft je kindje nodig. Liefde, warmte, veiligheid, troost is wat de baby graag wil. Hiervoor is geduld nodig, voel jij je opgefokt dan vinden jullie je rust nog niet, laat dan de ander de honneurs waarnemen.

Een baby die ontroostbaar huilt kan oververmoeid zijn, maar ook gewoon kramp hebben.

Wat kan je helpen?

Huilt jullie baby veel probeer dan eens om en om te slapen. Desnoods een nachtje uit logeren, je wilt je kind natuurlijk het liefst dichtbij je houden maar soms zitten jullie er zo doorheen dat een nachtje bij opa en oma even lucht kan geven. Geef je borstvoeding dan kun je kolven en kan de fles gegeven worden. Zolang je als vrouw nog verlof hebt kun je bijslapen als de baby ook slaapt. ( nu hoor ik je zeggen: “en het huishouden dan”?).

Nou dat loopt ten eerste niet weg en ten tweede mag je gerust hulp inschakelen. Wat veel partners doen als ze thuiskomen is het onderschatten wat het is de hele dag met een baby alleen thuis te zijn, ze denken je hebt tijd zat, maar je komt altijd tijd tekort, om de drie uur voeden is pittig. Dus partners, steun je vrouw en zeg niet dat ze alle tijd heeft. Iedere ouder die door deze tijd gaat zal dit herkennen, zo niet dan heb je geluk. Bedenk dat hulp vragen getuigd van kracht en geen teken is van zwakte.

Nog enkele tips:

Bij buikkramp kan een buikmassage helpen (leuk een cursus babymassage volgen). Veel kraamzorgorganisaties hebben je dit ook al geleerd tijdens de kraamweek, maak er tijd voor. Het masseren zorgt ook voor een goede hechting met je kind. Voorwaarde is wel dat je er beiden plezier in moet hebben. Zelf werk ik met essentiële oliën en maak graag een olie op maat voor je, ga niet zomaar experimenteren.

Buikjes massage doe je rond de navel met de klok mee.

Warmte is ook fijn, lekker dicht tegen je aan zal de baby minder last hebben van de krampen. Als jij het fijn vindt om je kind te dragen dan kan dit helpen en een goede oplossing zijn, meer info kun je vinden op draagdoek.nl

Wil je een kruik gebruiken bedenk dan dat deze vanwege warmtestuwing niet in bed moet liggen, maar bovenop de dekentjes met de dop naar beneden, voor tips kijk op veiligheid.nl

Maar vooral kijk en luister naar je eigen baby, jullie kennen je eigen kind het beste en dat herkennen gaat erg snel.

Zelf geef ik Dunstan babytaal cursussen en voor veel ouders is het fijn deze geluiden te leren kennen. Je moet als moeder en vader in het ouderschap groeien en voordat je het weet ben je een volleerde ouder.

Ik help jullie graag als je het even niet ziet zitten.

Contact met Djoke

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: