Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Kraamtranen ofwel de ‘babyblues’ of maternity blues zijn een veel voorkomend verschijnsel tijdens de kraamweek, meestal tussen de derde en vijfde dag na de bevalling. Het hoort erbij, als moeder kun je opeens overweldigd worden door gevoelens van geluk en in huilen uitbarsten. Het kan ook dat je opeens beseft wat een verantwoordelijkheid je nu hebt. Als moeder begrijp je er niets van, want je bent zo gelukkig. En ook de vader denkt: wat is er in hemelsnaam aan de hand met mijn vrouw. Maar ook bij de vader kunnen deze gevoelens spelen. Alleen worden deze niet door zwangerschapshormonen bepaald.

Kraamtranen worden veroorzaakt door het snel dalen van de hormoonspiegel. Hormonen houden de zwangerschap in stand, het progesteron gehalte is vele malen hoger tijdens de zwangerschap ( 15 tot 30 keer), op het moment dat de baby geboren is zal het lichaam snel weer terug gaan naar het niveau van voor de zwangerschap. Het progesteron gehalte daalt snel en veroorzaakt labiliteit. Kraamtranen hebben bij het geven van borstvoeding gelukkig ook een functie: ze laten de melk stromen.

Ouders worden is geweldig maar je kunt je opeens realiseren dat het ook een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Je leven zal voortaan niet meer uit met zijn tweetjes bestaan, maar vanaf nu heb je er altijd een derde bij, die hoe gewenst hij of zij ook is je leven aardig in de war kan sturen. Daardoor kan de moeder zich labiel en huilerig voelen maar ook de vader kan deze emoties ervaren. Sommige vrouwen hebben er helemaal geen ‘last’ van. Ook dat is niet raar. Gedurende de week drogen deze tranen op. Maar is de moeder na twee weken nog zo emotioneel dan moet zij aan de bel trekken bij de verloskundige of huisarts. Vaak is een gesprek hierover al voldoende.

Continu gelukkig zijn met de baby is geen realiteit, niemand is 24 uur per dag, 7 dagen per week dolgelukkig, dus ook niet de ouders die net een kind hebben gekregen. . Een zwangerschap en bevalling zijn een aanslag op lichaam en geest. Het kost tijd dit psychisch een plaats te geven. Het duurt al snel negen maanden voordat de moeder lichamelijk en psychisch weer een evenwicht heeft hervonden. De baarmoeder krimpt, zij gaat weer menstrueren, de hechtingen genezen en zij moet leren met de baby een balans te vinden. Dit heeft tijd nodig. Maar er moet na drie maanden ook weer gewerkt worden. Jonge ouders hebben het gevoel doorlopend in een jetlag te verkeren. Slapeloze nachten en voeden om de drie uur eisen zijn tol. Maar het is ook prachtig om allemaal te ervaren, het beste kun je als ouders accepteren dat het zo is en het echt voorbij gaat. De roze wolk zal vast niet constant zijn maar toch wel regelmatig. Deze gevoelens zijn volkomen normaal en het betekent niet dat er gelijk sprake is van een depressie. Na het eerste jaar zijn de meeste ouders wel gewend aan het hebben van een kind en dan bedenken ze dat ze nog wel en tweede willen.

Prachtig bedacht door onze natuur.

Ik help vrouwen en hun gezin als er sprake is van stress, angst, zwangerschaps-postpartumdepressie, trauma, vroeggeboorte, etc…

Contact

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: