Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Kraamzorg kan in het basispakket blijven, maar voortaan mogen niet méér uren worden verleend dan noodzakelijk is. Dat staat in een langverwacht advies aan zorgminister Edith Schippers.

Maatwerk is het toverwoord. Als een gezin voldoende op weg is geholpen, is kraamzorg al snel overbodige luxe en kan het aantal uren alsnog behoorlijk worden teruggeschroefd. Tegelijkertijd moet bij een kritieke situatie extra kraamzorg geen enkel probleem meer zijn.

Het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg, waarin de huidige richtlijnen staan, is volgens adviseur Zorginstituut Nederland achterhaald en te weinig flexibel. De werkwijze heeft een opfrisbeurt nodig, zodat beter kan worden bepaald hoeveel en welke kraamzorg moeder en kind nodig hebben.

Nu is maximaal 80 uur zorg mogelijk, verdeeld over ten hoogste 10 dagen. Het standaard aantal uren kraamhulp ligt echter op 49, vaak bepaald door de verloskundige. De kraamverzorgende moet in die tijd meerdere taken vervullen. Hij of zij begeleidt en verzorgt de moeder en het kind, geeft voorlichting over hygiëne, (borst)voeding, slaap-waakritme en geeft instructie om wiegendood te voorkomen.

Basispakket

Van alle gezinnen met een nieuw kindje maakt 95 procent gebruik van kraamzorg. Een derde van alle zwangere vouwen bevalt thuis. En de meesten die poliklinisch of in een geboorte- of kraamhotel bevallen, gaan al snel naar huis. Kraamzorg komt dus in bijna alle gevallen goed van pas.

Toch zien veel burgers kraamzorg niet als onderdeel van het basiszorgpakket, omdat het niet gaat om een ziekte. Zorginstituut Nederland noemt de hulp echter noodzakelijk. ,,Als die voor eigen rekening komt, kan dit leiden tot het niet afnemen van deze zorg met alle risico’s van dien.

Bron: AD Door: Edwin Van Der Aa

“Kraamzorg werkt al jaren met zorg op maat, er is in het verleden al in gesneden. Ik vind dat kraamzorg een stevig fundament legt onder het ouderschap. Een huis bouw je ook niet op zand. Door het leggen van dit fundament onder het moeder en ouderschap kun je veel leed voorkomen door het geven van goede voorlichting en begeleiding.Een kraamverzorgende is een expert in haar vak, heeft kennis van reanimatie, vroegsignalering bij kindermishandeling, psychische klachten rond het kraambed,voedingsdeskundige etc… Wij willen wel dat moeders lang borstvoeding geven, maar dit valt in de praktijk vaak nog niet mee. Moet je bezuinigen op de kraamzorg? Mijn inziens niet. Door een goede begeleiding en preventie is veel leed te voorkomen en werkt het ook nog kostenbesparend. Daarbij vind ik dat couvesue nazorg ook moet worden opgenomen in de basiszorg. Onze jeugd heeft de toekomst, moeten de dure pensioenen betalen en de arbeidsmarkt vergroten. Laten we dan zuinig zijn op hen en ze een goede start meegeven.

 aanvullende tekst: Djoke

 

 

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: