Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

In het weekblad Margriet las ik onlangs het verhaal van een ( aanstaande) moeder die zo depressief werd in haar zwangerschap, dat ze heeft besloten tot het afbreken van haar zwangerschap. Zij voelde zich enorm in de steek gelaten door haar huisarts. Deze heeft haar gezegd dat ze visoliecapsules en vitamine B6 kon innemen en dat het doorgaans na drie maanden wel beter zou gaan. Helaas dit bleek niet zo te zijn. Bij hormonale depressies is dit op zich geen verkeerd advies als aanvulling. Maar als een vrouw aangeeft dat ze de wereld inktzwart ziet, de enorme angst voelt voor de verantwoordelijkheid van het zorgen voor een kind zwaar op zich ziet drukken en de vreselijkste doemscenario’s opduiken in haar hersenen is er toch meer aan de hand. Het is jammer dat zij door haar huisarts zo in de steek is gelaten. Hij had haar kunnen wijzen op de POP poli zodat ze adequate hulp zou kunnen krijgen en de begeleiding die ze op dat moment nodig had. Deze moeder is bang voor de toekomst, de kinderwens is groot maar de angst overheerst. Ze is boos op zichzelf en vindt zichzelf laf. Maar je kunt dit ook omdraaien en het sterk vinden van haar. Het is zo ontzettend belangrijk dat deze vrouwen een steun in de rug ervaren en de weg gewezen wordt naar goede begeleiding.

Daarom is het goed dat het LKPZ de stichting MIND 2CARE heeft opgericht in maart 2016. Vanaf maart 2016 is er een uniforme manier waarop screening en behandeling van deze kwetsbare zwangere vrouwen plaatsvindt. Deze methode herkent de kwetsbare zwangere, zij wordt hierdoor beter begeleidt door gynaecoloog en verloskundige.

Mind2Care is een methode die zwangeren vrouwen onderzoekt op psychiatrische problematiek, psychosociale problematiek, middelenmisbruik en laaggeletterdheid. De eerste ervaringen vinden plaats in Woerden en Apeldoorn. De zwangere vrouw vult online een vragenlijst in, zij ziet vervolgens gelijk een persoonlijk en passend advies over mogelijke extra zorg tijdens de zwangerschap. De verloskundige en /of gynaecoloog krijgen een samenvatting. Hierin staan de belangrijkste risicofactoren van de vrouw. Dit wordt besproken met haar. Ongeveer 25% van alle vrouwen heeft psychiatrische problemen, psychosociale problemen, huiselijk geweld, relatieproblemen, armoede, rookt, drinkt, of gebruikt drugs. 12% is laaggeletterd en kan de uitleg en informatie niet begrijpen.Kinderen van kwetsbare zwangeren hebben een hogere kans op een laag geboortegewicht, vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen of sterfte in de baarmoeder. Zij lopen mee risico op een ontwikkelingsachterstand.( emotionele en gedragsproblemen).

Mind2Care is ontwikkeld binnen promotieonderzoek van Chantal Quispel o.l.v. DR. Mijke Lambregtse van de Berg en professor Gouke Bonsel en is gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.

http://www.lkpz.nl/

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: