Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Het krijgen van een baby is het meest ingrijpende wat wij als vrouw kunnen ervaren in ons leven. Je eerste kindje maakt een moeder van je. Maar wat als je kind onder slechte omstandigheden wordt geboren. Je kunt er niet of slecht voor zorgen en moet besluiten om afstand van je kind te doen. Ben je dan een slechte of juist een goede moeder?

 

Gisteren was ik bij de lezing van Lieve Blancquaert, zij schreef het boek Birth Day en maakte negen documentaires over hoe de wereld haar kinderen verwelkomt. Wat mij het meest geraakt heeft is het verhaal van een moeder die besloten had haar kindje een betere toekomst te gunnen en afstand te doen. Lieve beschreef de liefde die zij zag bij deze moeder en ik voelde het intense verdriet van deze moeder, gevlucht, geen vaste woon en verblijfplaats, ja een stationshal in Brussel. Lieve schetste het beeld van een moeder die vol liefde haar kindje de borst gaf en al haar liefde drie dagen lang projecteerde op haar baby. De vrijdag erna deed zij afstand. Ik voelde de intense pijn, maar ook de liefde van deze moeder voor haar kind.

 

Daarvoor had ik bij binnenkomst aan Lieve vertelt dat ik moeders met een postpartum depressie begeleidt en vroeg haar hoe dat zit met deze moeders. Haar antwoord: “deze moeders hebben geen tijd voor een postpartum depressie, zij moeten zien te overleven in zeer zware omstandigheden”. Wat hebben wij het dan toch goed hier al mopperen we wat af op de gezondheidszorg. Maar hier worden moeders met liefde en warmte omringd. Maar ook hier zijn natuurlijk schrijnende verhalen. Ook in ons land leven illegalen en vluchtelingen die niets hebben. Inderdaad die hebben geen tijd voor toegeven aan hun depressieve gevoelens. Maar ik wil graag dat er voor iedere ( aanstaande) mama een warme en veilige plek is op moeder aarde om haar kindje te verwelkomen. Een plek vol liefde, een paar zachte armen om je heen en een borst om aan te liggen en uit te drinken. Maar bovenal LIEFDE, OPRECHTE LIEFDE.

 

Ik zou zeggen kijk de komende weken op zondagavond naar de uitzendingen van Lieve, terugkijken kan via uitzending gemist op NPO 2.

En laten wij met zijn allen een vuist maken zodat ook in andere delen van de wereld vrouwen veilig kunnen bevallen, hun kind bij zich kunnen houden en een stem krijgen zodat ze hun eigen keuzes kunnen en mogen maken.

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: