Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

#genoeggezwegen! Stichting Geboortebeweging geeft een stem aan alle vrouwen en hun partner die de bevalling als traumatisch hebben ervaren. Vanaf 25 november tot 10 december kunnen vrouwen met negatieve of traumatische ervaringen dit delen op de facebookpagina van facebook. https://www.facebook.com/GeboorteBeweging

25 november was het de internationale dag van geweld tegen vrouwen en 10 december is het de dag van de mensenrechten. 

Wanneer spreek je nu van een traumatische ervaring?

Iets is een trauma als de vrouw (of partner) het als een trauma ervaart.

Het is niet zo dat iedere vrouw die de bevalling als traumatisch heeft beleefd een posttraumatische stressstoornis ontwikkelt. Andersom geldt het dat vrouwen die een “normale” bevalling hebben gehad postpartum, dus na de geboorte alsnog een ptss ontwikkelen.

Bij een trauma is een van de essentiële aspecten voor het ontstaan van een ptss dat de gebeurtenis onverwacht is. Na de bevalling is een postpartum ptss afwijkend van andere trauma’s. De bevalling wordt vaak door anderen als niet traumatisch gezien omdat er tijdens een bevalling van alles kan gebeuren, de problemen die daardoor kunnen ontstaan worden door anderen rondom de vrouw als normaal beschouwd. Dit terwijl de vrouw dit wel degelijk als traumatisch kan ervaren.

En hier ontstaan veel verdrietige situaties. Ik begeleid zelf deze vrouwen en/of hun partner.

Vrouwen hebben veel liefde, warmte en veiligheid nodig tijdens de bevalling. Als zij een omgeving als onveilig ervaren zal dit de bevalling niet ten goede komen. Ik hoor vaak de verhalen die je terugleest op facebook. Er werd niet naar me geluisterd, ik heb geperst wat ik kon, maar de gynaecoloog luisterde niet, alsnog werd er ingegrepen middels een vacuümpomp, mijn bevalling liep uit op een spoedkeizersnee, ik lag daar maar, alleen gelaten terwijl mijn partner met ons kind mee was. Ik lag thuis en de bevalling vorderde niet,ik wilde alsnog naar het ziekenhuis voor pijnbestrijding, maar mijn verloskundige vond dit niet nodig. Uiteindelijk bleek het een schouderdistocie te zijn (hoofdje is dan geboren en de schouders blijven steken) en kreeg ik een fluxus (nabloeding)eroverheen. En zo kunnen we wel boeken vol vullen helaas. Mooi dat er nu aandacht voor is en er steeds meer vrouwen bereid zijn hun verhalen te delen, naar buiten te treden en een platvorm te creëren voor hen.

Maar even wat cijfers:

Als we uitgaan van 175.000 bevallingen per jaar in ons land.

2000 vrouwen krijgen te maken met traumatische ervaringen een postpartum posttraumatische stressstoornis.

18.000 tot 22.000 vrouwen krijgen te maken met een postpartumdepressie.

180 tot 200 vrouwen krijgen te maken met een postpartumpsychose.

Dat betekent dat meer dan 150.000 vrouwen ook goed terugkijken op hun bevalling. Laten we dat niet vergeten. Wij hebben in Nederland een geweldige geboortezorg, dat daar dingen mis kunnen gaan dat blijkt. Maar er gaan ook heel veel dingen gewoon goed. Vrouwen die de bevalling ook als pittig ervaren en na die tijd echt wel een poos nodig hebben om hun balans te vinden. Als omstanders kun je vooral beginnen goed te luisteren naar pas bevallen vrouwen. Kom niet met je eigen bevallingsverhaal als je op kraambezoek gaat. Vaak hoor ik van vrouwen dat er vaak wordt gezegd; “je wilde toch graag een kind”. Dit hoort erbij. (ook artsen en verloskundigen kunnen dit zeggen). Heeft een moeder dan behoefte aan extra steun dan zal ze haar mond niet meer opendoen.

Zorg voor vrouwen met warmte, liefde, veiligheid en vooral respect. Iedere vrouw heeft het recht om serieus genomen te worden inzake haar ervaringen rondom de geboorte.

Heb jij een traumatische ervaring, blijf er niet mee lopen en zoek hulp.

Je kunt stichting de geboortebeweging bereiken via:genoeggezwegen@geboortebeweging.nl of via telnr 06-10 46 23 90 (b.g.g. 06-22 85 97 47).

Je mag ook altijd mij mailen of bellen uiteraard info@djoke.nl of 06-44568443

Bron: handboek zwangerschap en psychiatrie en mijn eigen ervaringen.

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: