Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Ontzwangeren kan zomaar een jaar duren, men zegt weleens negen maanden op, negen maanden af.

Vaak wordt aan mij gevraagd wanneer het lichaam weer zijn oude vorm terugkrijgt en je weer in je eigen kleren past. Maar vergeet niet dat je geen jong meisje of jonge vrouw meer bent maar een vrouw die moeder is geworden, een ere titel. Vaak zijn je borsten iets groter, je heupen blijven iets breder en je bent over de hele linie wat voller. Dat is wat anders dan dik.

Symptomen die bij het ontzwangeren horen

  • hoofdpijnklachten
  • moeheid
  • vergeetachtiger zijn dan voorheen
  • concentratie stoornissen ervaren
  • labiel voelen
  • huilerig zijn
  • snel geïrriteerd
  • libido verlies

Dit alles is normaal en hoort bij het normale herstelproces na zwangerschap en bevalling.

Het is belangrijk dat je weet dat je niet de enige bent. Het heeft tijd nodig.

Meestal ga je na zes weken voor nacontrole naar de verloskundige of gynaecoloog, bespreek hier je gevoel als je ergens tegenaan loopt. Je baarmoeder, hechtingen etc… zijn al aardig herstelt voor je gevoel. Jij wilt gewoon je gang gaan, wel weer eens ouderwets vrijen met je partner, met vriendinnen op stap, sporten en lekker naar de film. Maar je bent nog zo moe en barst soms zomaar in huilen uit. Je wordt onzeker en denkt als ik maar niet een postnatale depressie krijg. Je gaat op onderzoek uit op facebook en twitter want je zoekt bevestiging. Maar bedenk dat je hier vaak niet beter van wordt. Iedereen is uniek en ervaart zijn eigen proces hierin. Wat voor de ene moeder opgaat werkt niet voor de ander. Je kunt gewoon nog last hebben van lichamelijke en geestelijke ongemakken. Vrouwen praten hier niet graag over en daardoor is er weinig aandacht voor dit proces. Maar naast het geluk dat een baby met zich meebrengt wordt ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel geboren, voel je je moe en onzeker. De ene vrouw is na vier maanden herstelt en bij de ander kan het zomaar een jaar duren. Beide is normaal, een zwangerschap en bevalling en de kraamtijd kunnen anders zijn verlopen dan wat je verwacht had, je eigen band met je partner laat even te wensen over omdat jullie moeten wennen en moe worden van de gebroken nachten. Aanvaarden dat dit zo is helpt je al een eind op weg. De ene moeder is blij dat ze na een week of tien weer aan het werk mag, de andere ziet er als een berg tegenop. Gelukkig maar dat we allemaal anders reageren. Neem gewoon de tijd die jij nodig hebt om op te knappen. Het komt goed.

Het hoort erbij en je hebt echt niet gelijk een postpartum(natale)depressie.

Bij een postpartum(natale) depressie heb je twee weken gedurende het grootste deel van de dag last van depressieve gevoelens, gedurende meerdere uren per dag. Dit moet door een arts worden bekeken en bevestigd. Dus is je roze wolk soms wat minder roze bedenk dat je niet gelijk depressief hoeft te zijn, maar voel je je rot en depressief trek aan de bel bij je huisarts of iemand waarop je vertrouwen kunt in je omgeving.

Blijf niet alleen tobben.

Ik help vrouwen en hun gezin als er sprake is van stress, angst, zwangerschaps-postpartumdepressie, trauma, vroeggeboorte, etc…

Blijf niet alleen tobben, stel gerust je vraag via de app of het contactformulier en bellen mag ook.

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: