Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Djoke.nl heeft al regelmatig aan de bel getrokken wat betreft dit onderwerp en heeft jaren geleden al melding gedaan bij het Ministerie. Het is fijn dat dit taboe nu steeds meer doorbroken wordt. Maar er is nog veel werk aan de winkel. Signaleren en de juiste hulp inschakelen is hoognodig. Het komt regelmatig voor dat ik moeders doorstuur die weer worden weggestuurd met de melding dat het er nu eenmaal bijhoort. Veel alter volgt er alsnog een diagnose en dan is er al veel kostbare tijd verloren gegaan. Laten we ons samen hard maken voor deze vrouwen en hun gezinnen. Ik schreef hierover zelf ook al jaren geleden in kraamsupport. Er zijn al veel kraamverzorgenden opgeleid en deze zijn in staat te signaleren en een goede voorlichting te geven. Als enige zijn deze kanjers in de gezinnen aanwezig gedurende de eerste acht kostbare dagen.

 

Meer dan één op de acht Nederlandse moeders krijgt te maken met een postnatale depressie. De juiste term is een postpartumdepressie. GroenLinks vindt dat er meer aandacht voor moet zijn gedurende en na een zwangerschap. Daartoe deed de partij onlangs een aantal voorstellen.

GroenLinks vindt dat het taboe rondom postnatale depressies doorbroken moet worden, meldt kraamsupportonline.nl. De oppositiepartij vindt dat er meer aandacht voor moet komen in de zorg aan vrouwen die een kind krijgen.

Voorstellen

De partij pleit er voor dat binnen alle relevante opleidingen meer aandacht wordt besteed aan postnatale depressies: de kraamhulp, verloskundige, medewerker bij het consultatiebureau en huisarts moeten sneller een postnatale depressie herkennen. Daarnaast zou er een screening plaats moeten vinden bij de verloskundige, omdat een postnatale depressie zich vaak al openbaart tijdens de zwangerschap. Verder zou elk consultatiebureau laagdrempelige begeleiding aan moeders moeten bieden. Ook zouden voorbeelden van goede begeleiding landelijk uitgerold moeten worden. Tenslotte vroeg GroenLinks de minister een landelijke campagne te starten om postnatale depressies uit de taboesfeer te halen.

Gevolgen

Vrouwen die te maken krijgen met een postnatale depressie schamen zich en voelen zich eenzaam en onbegrepen. Dit leidt tot meer huwelijksproblemen en echtscheidingen. Ook voor de ontwikkeling van baby’s zijn er grote risico’s op de korte en lange termijn, denk aan weinig hechting en een verhoogd risico op kindermishandeling. Op latere leeftijd komen emotionele en gedragsproblemen vaker voor. Van de kinderen van depressieve ouders ontwikkelt 40 procent een depressie voor het achttiende levensjaar.

Bron: kraamsupportonline

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: