Djoke ten Kate

Ik ben Djoke, een vrouw met een missie en een passie. Mijn passie is de moeder/ouder die een kind krijgt. Op 41 jarige leeftijd ging mijn roer om, na jaren gewerkt te hebben met dementerende ouderen en vervolgens jaren in het bedrijfsleven te hebben gewerkt volgde ik mijn jeugddroom en werd kraamverzorgende. Veel mensen verklaarden mij voor gek omdat ik een goede betaalde functie had in het bedrijfsleven. Maar mijn motto is wel: ¨volg je hart en doe wat je leuk vind¨.

Ik volg mijn droom en passie volop en gesteund door mijn man en gezin.

Naast mijn passie heb ik ook een missie:

Mijn missie is dat moeders die te maken krijgen met een zwangerschaps-postpartum depressie, postpartum psychose of vroeggeboorte nog beter begeleidt gaan worden.

Ik richt mij hierbij vooral op de kraamverzorgenden die een eerste stevig fundament helpen leggen onder het moeder- en ouderschap. Daarnaast zijn mijn trainingen goed aan te passen voor aanverwante beroepsgroepen die met de moeders en hun gezin werken. Het voorlichten en begeleiden van vrouwen tijdens de zwangerschap en geboorte zijn van groot belang. Preventie en het bespreekbaar maken van deze problematiek moet nog steeds uit de taboesfeer worden gehaald.

Het is nodig dat er eenduidig en landelijk professionals worden opgeleid, die weten waar ze de moeder en haar gezin in de thuissituatie nog beter bij kunnen ondersteunen en naar kunnen doorverwijzen.

Mijn portfolio:

Ik studeerde maatschappelijke dienstverlening, volgde diverse stages en zorgde voor mijn gezin. Vervolgens had ik pech en liep vanwege rugklachten jarenlang in korsetten en er volgende vier operaties. Omdat ik veel in bed moest liggen, en mijzelf toch wilde blijven ontwikkelen, volgde ik via het LOI een studie Management in de Gezondheidszorg.

Na mijn herstel heb ik langdurig bij Achmea en ABN gewerkt. Daar heb ik afdelingen op poten gezet en verzekeringen afgesloten. Hoewel mijn hart daar niet lag deed ik het met veel enthousiasme want er moest toch brood op de plank komen.

Op mijn eenenveertigste besloot ik dat het tijd was om mijn hart te gaan volgen. Ook nu werd ik door mijn gezin gesteund. Ik schreef mijn afstudeerscriptie over zwangerschaps- en postpartum depressie en over postpartumpsychose.

Er was een nieuwe passie bijgekomen.

Na jaren te hebben gewerkt in de kraamzorg, waarbij ik honderden moeders heb mogen begeleiden, ben ik in november 2011 gestart met mijn eigen bedrijf: Djoke.nl dé steun in de rug voor moeders. De jaren eraan voorafgaand heb ik alles wat los en vast zat geleerd over deze onderwerpen.

Steeds vaker ontmoette ik (aanstaande) moeders die vastliepen in hun moederschap. Uit eigen ervaring wist ik hoe dit voelde. Hoe wanhopig, eenzaam en zorgwekkend dat kan zijn. Ik had immers vier keer een postpartumdepressie doorgemaakt. Gelukkig had ik wel die huisarts die er voor me was en dagelijks langskwam. Die steun wilde ik ook bieden aan de (aanstaande) moeders.

Ik ben een opleiding voor coaching, counseling en mindfulness gaan volgen. Onlangs volgde ik een cursus Acces Bars, waar ik bij de begeleiding veel gebruik van maak voor vrouwen en hun partner. Dit helpt ook goed bij kinderen. Ik houd van uitdagingen en blijf mijzelf verder ontwikkelen door het volgen van diverse studies en cursussen op mijn vakgebied. Ik heb de opleiding Psychosociale basiskennis via Sonnevelt opleidingen gevolgd en voldoe hiermee aan de Plato norm. Hierdoor word ik vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Ik studeer voor Klinisch psycholoog en ben Aromatherapeut. Ik gebruik deze aromatherapie als ondersteuning bij mijn begeleiding.

Naast mijn passie heb ik ook een missie:

Deze missie is dat moeders die te maken krijgen met een zwangerschaps-postpartumdepressie, postpartumpsychose of vroeggeboorte nog beter begeleidt gaan worden.

Ik richt mij hierbij naast de begeleiding voor ouders, vooral op de kraamverzorgenden die een eerste stevig fundament helpen leggen onder het moeder- en ouderschap. Daarnaast zijn mijn trainingen goed aan te passen voor aanverwante beroepsgroepen die met de moeders en hun gezin werken. Het voorlichten en begeleiden van vrouwen tijdens de zwangerschap en geboorte zijn van groot belang. Preventie en het bespreekbaar maken van deze problematiek moet nog steeds uit de taboesfeer worden gehaald.

Het is nodig dat er eenduidig en landelijk professionals worden opgeleid, die weten waar ze de moeder en haar gezin in de thuissituatie nog beter bij kunnen ondersteunen en naar kunnen doorverwijzen. Sinds vijf jaar leid ik mensen op als deskundig begeleider van deze doelgroep.

Sinds 1976 ben ik getrouwd met mijn lieve man en naast mijn eigen vier kinderen hebben wij inmiddels 12 kleinkinderen, waarvan zes te vroeg geboren zijn.

Dit vak is mijn passie en naast mijn eigen praktijk werk ik nog als kraamverzorgende, geef trainingen en ben werkzaam als vrijwilliger voor couveusekinderen.

Ik houd van reizen, natuur, lezen, leren, schilderen en met mensen omgaan.

Dit ben ik, Djoke, een vrouw die hartstochtelijk van dit mooie leven houdt.