Postpartumdepressie

Als alle maatregelen niet helpen en je moederbrein in een crisis raakt, dan dreigt er iets goed fout te lopen.

Je kunt een postpartumdepressie hebben ontwikkeld. Steeds meer artsen herkennen dit fenomeen omdat er meer wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. Er gaat veel energie zitten in het bestrijden van deze crisis. De machine loopt, je doet toch niemand iets tekort? Alles gaat op de automatische piloot, je wordt een robot. Blik op oneindig. Doorgaan niet opgeven. Je kunt moe en somber worden en krijgt negatieve gedachten…

niemand houdt van me
– zelfs dit kan ik niet
– maakt niet uit als ik er niet ben
– niemand vindt me leuk
– mijn partner kan wel een betere krijgen
– slaapstoornissen
– geïrriteerdheid
– woede gevoelens naar jezelf, je partner en je kindje
– libido-verlies
– angsten
– paniekaanvallen

Als dit gebeurt, moet je echt aan de bel trekken. Een partner, ouders en vriendinnen kunnen je opvangen. Zoek hulp, een coach kan je helpen in een eerder stadium. Maar ben je echt depressief aan het worden en heb je het gevoel door te draaien, neem dan contact op met je huisarts en neem contact op met een postpartumdeskundige. Bedenk dat waar je ook gaat een postpartumdepressie met je meereist. Het is belangrijk dat er een arts wordt geraadpleegd, deze kan beoordelen of je medicatie nodig hebt die specifiek helpt bij een postpartumdepressie. Deze verschilt namelijk met een gewone depressie. Heb je in het verleden PMS klachten gehad dan kun je vatbaarder zijn voor het ontstaan van een zwangerschaps-postpartumdepressie. Het is belangrijk dat er wordt gekeken naar de hormonale kant van een postpartumdepressie. Er zijn verschillende bloedonderzoeken nodig om lichamelijke oorzaken uit te kunnen sluiten. Een postpartumdepressie kan psychosociale, hormonale en biologische oorzaken hebben. Praat met een deskundige hierover.

Onthoud echter één ding: het gaat weer over en op een dag ben je weer jezelf!

Ik help vrouwen en hun gezin als er sprake is van stress, angst, zwangerschaps-postpartumdepressie, trauma of vroeggeboorte.

Boek hier je gratis gesprek

error: Content is protected !!
Chat openen
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: