Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Stoppen is niet zo gemakkelijk, maar wel belangrijk.

Roken wordt zo wie zo afgeraden tijdens de zwangerschap en in de omgeving van kinderen. Alles wat je eet, drinkt, gebruikt, gaat nu eenmaal door de placenta en komt zo bij je ongeboren kind terecht. Maar in deze periode waar we te maken hebben met het Covid-19 virus moet je extra voorzichtig zijn. Volgens het RIVM heeft Covid-19 hetzelfde verloop bij een zwangerschap als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover het nu bekend is leidt het Covid-19 virus niet tot een verhoogde kans op miskramen of aangeboren afwijkingen. ( bij roken liggen deze cijfers altijd al wat hoger).

Zwangere vrouwen lopen dus net zoveel risico als niet zwangere vrouwen (bron: RIVM).

Bij beide kan een zeer ernstige longontsteking ontstaan.

Als je rookt heb je meer kans op een virus en dat geldt waarschijnlijk ook voor het Covid-19 virus waar we nu mee te maken hebben. Je loopt ook het risico om erger ziek te worden als je het Covid-19 virus krijgt. Als je rookt heb je nu eenmaal een minder goede afweer in je longen. Roken verstoort je immuunsysteem in het algemeen maar specifiek in de longen. Roken verhoogt ook de ontstekingsreacties. Als je rookt heb je ook kans om de ziekte meer dan bij anderen het geval is te verspreiden, rokers hoesten nu eenmaal meer.

Stoppen met roken is altijd een goed idee, maar absoluut niet gemakkelijk. Toch is stoppen nu belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat je minder ziek wordt.

Als je stopt met roken werken je hart en longen gelijk beter en dat is winst. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) suggereert dat stoppen met roken direct bijdraagt aan een lagere kans op besmetting met het Covid-19 virus, je zit als je stopt immers ook minder vaak met je handen in je gezicht.

Dit is en blijft een proces waarbij je hulp kunt gebruiken, deze hulp is er, ook voor jou. Ervaar je nu meer stress dan is het extra fijn om goede hulp en begeleiding te krijgen. Een essentiële olie die je lekker kunt verstuiven en helpt bij het beter verdragen van de stress die stoppen met roken met zich meebrengt is grapefruit olie in een diffuser of ruiken door een druppel in je hand te wrijven en dan te ruiken, iedere keer als je de aandrang voelt om te gaan roken. Er zijn meer mogelijkheden op maat, bel, app of mail me gerust voor een recept op maat om te proberen.

De telefonische coaches van Rookvrije ouders geven je tips, adviezen en steun bij het stoppen met roken. Meer informatie kun je vinden op: Ikstopnu.nl/rookvrijeouders.

Je kunt hierover veel informatie vinden op de website: Ik stopnu.nl en op de website van het Trimbos of RIVM.

Je hoeft het niet alleen te doen. Samen sta je sterk.

Bronnen: Task force Rookvrije start, Trimbos en RIVM

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: