Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Geweldig nieuws dat vaders vanaf 2017 langer vaderschapsverlof krijgen. Een stap voorwaarts. Ook nog betaald. Voor een vrouw is de zwangerschap en bevalling ingrijpend, maar ook voor de vader is het een grote verandering in zijn leven. Hoewel het prachtig is om vader te mogen worden staan veel vaders soms nog erg aan de zijlijn. Deels omdat zij dit zelf willen, deels omdat ze de kans niet krijgen van hun partner en ook doordat ze snel weer moeten gaan werken of hun eigen verlof moeten opmaken en er zodoende weinig tijd overblijft voor rust en ontspanning. 

In het brein van de vrouw vinden er veranderingen plaats als zij zwanger is en een kind krijgt, haar brein verandert in een moederbrein (wetenschappelijk bewezen). Maar ook bij de vader gebeurt er het één en ander in zijn hersenen. Mannen ervaren het ouderschap anders dan hun partner, logisch natuurlijk. Mannen hebben een heel andere copingstijl. (zij gaan anders met stress om en verwerken de dingen op een andere manier).

Als partners de kans krijgen samen te wennen aan het ouderschap en de man zijn vrouw kan steunen in de eerste dagen na de bevalling, (wat echt een ware rollercoaster is voor veel stellen), dan leggen zij samen een stevig fundament onder het ouderschap en komt het hun relatie ten goede.

De man kan zijn vrouw tot grote steun zijn bij het geven van borstvoeding, de kans van slagen zal groter zijn. Lukt de borstvoeding niet dan is het fijn als hij kan steunen als de buitenwereld soms massaal over je heen kan vallen.. Het is fijn als hij tegen bezoek nee durft te zeggen. Als er andere kinderen zijn in het gezin kan het voor hen moeilijk zijn dat mama veel met de baby bezig is, papa kan dan ook hierin veel betekenen. Samen een boodschapje doen, lekker even naar buiten etc…

Ik hoop van harte dat vaders deze kans dan ook aanpakken om er dan ook daadwerkelijk te zijn en die dagen niet te gaan fietsen,hardlopen of uitslapen. ( ja, die dingen gebeuren en maak ik regelmatig mee) En dat vrouwen hun man ook daadwerkelijk een kans gaan geven om deze rol uit te breiden. Vaders vaderen en moeders moederen. Ieder op hun eigen unieke manier.

Maar ik hoop ook dat de vader in de toekomst niet de rol van de kraamverzorgende op zich moet gaan nemen. Deze zorgprofessional die van alle markten thuis is kan juist een stevige bijdrage leveren om een goede basis te leggen voor de reis van het ouderschap.

Ouders wordt en ben je samen, 24 uur per dag, zeven dagen per week en levenslang. Een prachtige rol in je leven, vol boeiende zaken op je pad. Doe het samen en geniet ervan. 

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: