Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Als oma van vijf premature kleinkinderen draag ik deze dag een warm hart toe.

Daarnaast begeleid ik deze gezinnen en geef trainingen over dit onderwerp. Vooral gericht op vroeggeboorte en ouderbegeleiding.

Wat mij zo opvalt aan deze kinderen en aan deze ouders is hun kracht en moed om steeds maar weer hun grenzen te verleggen, door te gaan en er te zijn voor hun kind.

Gelukkig zijn er veel prematuur geboren kinderen die het erg goed doen. Al zal je nooit helemaal zeker weten of bijvoorbeeld gedragsproblemen, ADHD, autisme etc… een gevolg zijn van hun vroeggeboorte of dat het anders ook zo zou zijn gelopen.

Maar er zijn ook kinderen die levenslang zorg nodig hebben, waarvan ouders diep in hun hart hebben gedacht dat het beter zou zijn als hun kindje niet in leven was gebleven. Niet omdat zij niet van hun kindje houden, maar vooral omdat ze het kind dit leven vol problemen en pijn zouden willen besparen.

Als oma van vijf premature kleinkinderen heb ik van dichtbij meegemaakt wat een enorme impact dit heeft op ouders. Relaties lopen erop stuk. Als je het Helpp- syndroom hebt kun je daar ook levenslang klachten van over houden en ben je vatbaarder voor hart en vaatziekten.

Als moeder en oma stond ik machteloos, het was en is mijn vak om voor ouders en hun kind te zorgen, maar ik kon er niet altijd zijn en dat was behoorlijk frustrerend. Mijn kleinzoon die met 30 weken werd geboren nadat mijn dochter er bijna onderdoor is gegaan met Helpp doet het nu goed gelukkig. Als oma mocht ik met hem buidelen in het ziekenhuis omdat mijn dochter te ziek was. Een waardevolle ervaring. De zorg in de ziekenhuizen is goed en wordt steeds beter. De nazorg kan nog wel beter geregeld worden, ik denk aan begeleiding bij thuiskomst wat geregeld is in de basiszorgverzekering. Zorg begint met een goede basis en een stevig fundament. Help je ouders hier beter bij, dan zal dit ook kindermishandeling kunnen voorkomen.

Onze andere kleindochter die geboren is na een zwangerschap van 25 weken keek mij na de geboorte aan met een paar felle blauwe oogjes en het leek of ze wilde zeggen: ‘maak je geen zorgen oma, ik ga dit redden’. Nu is het een prachtige meid van 12 jaar. Stoer en sportief.

Daarna werd de tweeling geboren na een zwangerschap van 32 weken, voor het lichaam van mijn dochter zwaar en de periode daarna was het overleven en zorgen. Onze kleinzoon kreeg een klaplong, maar is nu een sportieve 12 jarige die altijd buiten is en helpt op de boerderij van de vriend van onze dochter.

Maar er werd een aantal jaren later weer een kindje geboren. Ook dit manneke werd geboren met een zwangerschap van 25 weken. Veel zorgen kwamen er op mijn dochter en haar vriend af. Dit kindje is zo ziek geweest, zijn netvlies liet los en hij kan niet eten, nu is hij drie jaar, krijgt sondevoeding, is zo goed als blind, maar het is een heerlijk manneke, praten kan hij goed (kan zo de politiek in later) en hij speelt heel wat af, trekkers en auto’s zijn zijn favoriet en hij is gek op zijn mama. Onze dochter is zijn mantelzorger en doet dit uiteraard met veel liefde, maar wat een zorgen, wat een verdriet. Toch maakt de blijde lach van dit manneke veel goed. Als hij zegt tegen mij: “oma wat ben ik blij dat je er bent”dan voel ik me gelukkig. Ik ben er niet vaak, vier uur reistijd op een dag is best veel. Ook ben ik geen model oma, ik werk nog en de afstand is soms erg lastig.

Trots ben ik op mijn kinderen die zich er moedig doorheen slaan, en zo zijn er veel ouders.

Je hebt geen keus, je moet door, hebt geen tijd om bij de pakken neer te gaan zitten.

Maar deze ouders hebben een vaak lange en zorgwekkende tijd achter de rug. Veel moeders/ouders kampen met traumatische en depressieve klachten. Voor mij verdienen al deze ouders en hun kanjertjes een lintje, daarom ben ik blij met wereldprematurendag die aandacht vraagt en krijgt voor kinderen en ouders.

Het kan jou ook gebeuren!

http://www.eengirafisgeenaap.nl/

http://www.prilleven.nl/

https://www.couveuseouders.nl/

http://www.kleinekanjers.nl/nieuws/wereld-prematurendag-2016/

 

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: