Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Hoe herken je nu een veilige olie?

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel verschillende oliën te koop. Bij de drogist, online, de natuurwinkel, etc… Maar hoe weet jij nu of de kwaliteit goed is?

Dat is lastig omdat je niet even zelf de olie kunt testen op haar chemische samenstelling. Essentiële olie is 100% plantaardig, je mag deze al natuurlijk noemen als er 60% natuurlijke olie inzit. De rest bestaat dan uit ander, natuurlijk materiaal bijvoorbeeld amandelolie of alcohol. Geuren zeggen hierin niet zoveel, omdat je chemische componenten kunt toevoegen die sterk lijken op de natuurlijke geuren.

Dus wil jij een natuurzuivere olie die je therapeutisch kunt gebruiken dan hangt daar een andere prijs aan dan aan een niet zuivere olie.

Voorbeeld: voor rozenolie heb je wel vijfduizend kilo bloemen nodig om 1 liter olie te maken. Voor een goede en natuurzuivere essentiële olie betaal je voor 1 ml al snel 60 euro of meer.

Te goedkope olie is vaak ( voor een deel of grotendeels )synthetisch. Wil je de olie alleen gebruiken voor de verspreiding van geuren dan is dit een optie. Maar therapeutisch doet dit echt niks voor je.

Net als een goede wijn, kan ook de kwaliteit van de essentiële olie per jaar anders zijn. Waar groeien de planten, bloemen, bomen? Krijgen ze veel zon of regen? Liggen ze niet bij percelen in de buurt waar toch gespoten wordt.

Dus kijk goed waar jij je essentiële oliën koopt. Zelf werk ik graag met olie die ik rechtstreeks bij de boeren haal waar ze zelf distilleren, als ik op vakantie ben probeer ik dit. Maar ik werk ook graag met do Terra en Chi. Er zijn meer merken die goede olie verkopen. Maar is een dure olie elders erg goedkoop en te mooi om waar te zijn, wees dan op je hoede.

Sinds januari 2019 is het verplicht voor alle bedrijven die met pure, 100% aromatherapeutische grondstoffen werken, een symbool op de verpakking te vermelden. Voldoet een bedrijf hier niet aan dan zal de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit optreden.

Aromatherapeutische grondstoffen zijn krachtige stoffen, toch wordt door het plaatsen van symbolen op etiketten deze stoffen gelijk gesteld aan bijvoorbeeld terpentine, een vrachtwagen met chemische stoffen, etc…

Dat zorgt er voor dat je op een flesje met 100% lavendel olie of tea tree olie dezelfde symbolen ziet staan als op een tankwagen die je op de weg ziet rijden met die ene geïsoleerde stof.  Dat is natuurlijk wel krom, alles wordt over één kam gescheerd en dat is eigenlijk niet goed.

Wil je hier meer over lezen? https://www.chi.nl/safety

Bron: Reina Welling, Chi

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: