Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Uit nieuw onderzoek van de universiteit van Otago is aangetoond dat moeders die borstvoeding geven en maandelijks een hoge dosis vitamine D supplementen slikken, dit mogelijk een manier kan zijn om de vitamine D status van hun kind te verbeteren.

Vitamine D is essentieel voor calcium en botmetabolisme en wordt vooral aangemaakt door zonlicht. Aan sommige voedingsmiddelen wordt weliswaar vitamine D toegevoegd, maar dit is onvoldoende voor de dagelijkse hoeveelheid. Een baby moet daarom vitamine D druppels krijgen als aanvulling (ook bij kunstvoeding).

Risicofactoren voor een baby met vitamine D tekort kan leiden tot rachitis. Dr Ben Wheeler zegt dat er in alle landen wordt aangeraden extra vitamine D te geven aan kinderen, maar dat dit advies slecht wordt opgevolgd.

Uit gerandomiseerd onderzoek onder 90 zwangere vrouwen die meededen en die van plan waren uitsluitend borstvoeding te geven gedurende zes maanden, werden twee groepen gemaakt. Een groep die supplementen kreeg en een groep die placebo’s kreeg.

Vier weken na de geboorte kregen moeders in de verschillende groepen gedurende vier maanden een dosis vitamine D van 1,25 mg per maand, de andere moeders kregen een dosis van 2,5 mg per maand.

De vitamine D niveaus van de baby’s werden gemeten door navelstrengbloed af te nemen of door bloedonderzoek aan het begin van de deelname, aan het eind werd dit weer beoordeeld.

Vervolgens corrigeerden de onderzoekers in welk seizoen de baby’s werden geboren, wat hun huidskleur was en of ze werden gevoed uitsluitend met borstvoeding of een aanvulling kregen in de vorm van kunstvoeding. In vergelijking met de placebogroep vonden ze significante en klinisch betekenisvolle verhoging van de vitamine D spiegel in het bloed van de baby’s waarvan de moeder de hoogste dosis supplementen innam.

Bij deze dosis blijkt er een verbetering waarneembaar te zijn die een zekere bescherming tegen matige tot ernstige deficiëntie bij baby's kan bieden. Slechts één baby in de 2.5 mg groep toonde een ernstige tekortkoming tegen zes uit de placebogroep.

Dr Wheeler voegt aan het onderzoek toe dat er sprake is van een groeiende bezorgdheid omdat het aantal kinderen dat lijdt aan vitamine D-deficiëntie steeds groter wordt.
Er wordt verder onderzoek gedaan wat moet gaan bevestigen dat de bevindingen uit dit onderzoek juist zijn. De volgende stap moet zijn om te onderzoeken hoe de maandelijkse of wekelijkse aanvulling van moeders die extra vitamine D slikken de effectiviteit vergroten.

B. J. Wheeler , B. J. Taylor , P. Herbison , J. J. Haszard , A. Mikhail , S. Jones , M. J. Harper , L. A. Houghton . High - Dose Maandelijkse Maternal Cholecalciferol Suppletie tijdens Borstvoeding Beïnvloedt de moeder en de zuigeling vitamine D-status bij 5 maanden postpartum : een gerandomiseerde gecontroleerde trial . Journal of Nutrition , 2016; DOI : 10,3945 / jn.116.236679 Bron: Science Daily

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: