Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

Mijn antwoord, misschien wel nooit helemaal. Van te voren kun je niet overzien wat het inhoudt om ouders te worden. Van de week was in het nieuws dat kinderen meer aandacht wilden van hun ouders. Zelf begeleid ik al jaren ouders voor, tijdens en na de bevalling. Ik zie prachtige mensen vast lopen omdat ze te hoge verwachtingen hebben.Niet alle moeders krijgen te maken met een postpartumdepressie en dat is maar goed ook. Maar waarom is een op de tien vrouwen dan zo onstabiel na de bevalling?

Je weet van te voren niet wat je tegen gaat komen op de weg van het moeder- en ouderschap. Op het moment dat ik een kennismakingsgesprek houd is het vaak een kwestie van gewoon wennen aan het moeder- en ouderschap. Je gaat van een rol als individu opeens een andere rol vervullen, die van ouder. Je hormoonhuishouding staat op zijn kop en veel vrouwen en hun partner hebben er geen idee van dat dit herstel wel een jaar kan duren.

Ook zie ik regelmatig ouders vervallen in een strijd om wie de beste ouder is voor hun kind. De eyeopener dat vaders vaderen en moeders moederen en je dit echt op je eigen manier kunt en mag doen werkt vaak al heel goed. Daarnaast heb je ook gewoon wat tijd voor jezelf nodig en helpt het om hier over te praten, een stuk begrip te hebben voor je partner.

Als de ene partner de hele dag werkt bijvoorbeeld en de ander is de hele dag thuis dan zie ja vaak dat papa bij binnenkomst de baby in handen krijgt gedrukt met de woorden: “nu is ze even voor jou hoor”. Hij denkt vervolgens, lekker zeg, ze zit de hele dag thuis en heeft niks anders te doen dan voor ons kind te zorgen. als ouders zich hier bewust van worden is er al veel gewonnen.

Ik begeleid vooral ouders bij een zwangerschaps-postpartumdepressie, na vroeggeboorte en trauma, maar er is maar een klein deel werkelijk depressief of getraumatiseerd. Even wat cijfers: ongeveer 20.000 vrouwen krijgt te maken met een postpartumdepressie, 14.000 met een vroeggeboorte, rond de 200 met een postpartumpsychose en 2 tot 3 procent met een postpartum-posttraumatische stressstoornis. Daarbij ben ik er zelf van overtuigd dat er een groot deel van de vrouwen veel last heeft van een hormonale disbalans en niet echt op een roze wolk zit.

Je goed voorbereiden is belangrijk en dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Maar je kunt je nog zo goed inlezen,cursussen volgen etc… de weg van het ouderschap is voor iedereen zijn eigen weg. Volg daarin vooral je eigen hart en ook je gezonde verstand dan kom je een heel eind. Loop je wel tegen problemen aan zoals hierboven beschreven, schroom dan niet en roep hulp in.

Wat moeders/ouders nodig hebben is vooral een veilige omgeving, liefde, warmte, geduld, respect en een luisterend oor en een steun in de rug. Je mag altijd bellen of mailen als je vragen hebt.

info@djoke.nl of 06-44568443

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: