Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

 

 

Ieder kind dat geboren wordt heeft recht op een rookvrije start en rookvrije leefomgeving. Daarom is de overheid een campagne gestart om vrouwen die roken voor, tijdens en na de zwangerschap en geboorte te laten inzien hoe schadelijk het roken en meeroken is voor hun (on)geboren kind.

Kinderartsen, gynaecologen, verloskundigen, kraamverzorgenden, verslavingsartsen, huisartsen, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en stoppen-met-roken-coaches ondersteunen dit van harte.

Zij willen met elkaar bereiken dat kinderen een rookvrije start krijgen door gerichte voorlichting en persoonlijke begeleiding van aanstaande ouders en hun leefomgeving.

Op 29 juni jl. heeft staatssecretaris van Rijn het startsein gegeven samen de Taskforce rookvrije start.

Het doel is vooral het geven van voorlichting en een goede begeleiding aan ouders en hun omgeving bij het stoppen met roken. Alle kinderen die nog geboren moeten worden hebben recht op een rookvrije start. Deze rookvrije start begint in de buik van de moeder en mijn inziens al, als je besluit om zwanger te willen worden. Maar ook als je nog rookt en je hebt kinderen in huis, stoppen met roken is dan net zo belangrijk. Rook niet waar een kind bij is.

Roken voor, tijdens en na de zwangerschap brengt grote risico’s met zich mee voor de ontwikkeling en gezondheid van het (on)geboren en opgroeiende kind. Roken geeft meer kans op miskramen, vroeggeboorte, overgewicht, astma, leerproblemen, aangeboren afwijkingen en een lager geboortegewicht. ( vaak hoor ik vrouwen onder elkaar zeggen dat dit fijn is als het kind kleiner is, de bevalling zou dan gemakkelijker gaan). Maar wil je als (aanstaande)moeder en vader dat je kind deze grote gezondheidsrisico’s loopt? Veel van deze kinderen gaan later ook roken en zo houden we dit in stand. Ook meeroken is slecht. 8.6% van alle zwangere vrouwen rookt gedurende de zwangerschap, bij lager opgeleiden ligt dit percentage zelfs op 22%. Er is gesignaleerd door de overheid dat na de zwangerschap en bevalling veel vrouwen weer beginnen met roken.

Vaak wordt er gezegd dat roken beter is dan stress en dat vijf sigaretten per dag geen kwaad kan.

Dit is niet zo!

Iedere sigaret neemt lucht weg bij de ongeboren baby. Voor stress zijn er meerdere behandelingsmethoden mogelijk. Ervaar jij stress of herken je dit bij een (aanstaande) moeder wijs haar daar dan op.

Dus gun je kind of kleinkind een rookvrije start en ga ervoor. Stop met roken! Er zijn hele goede ondersteuningsmogelijkheden voor ouders. Want stoppen doe je dan ook samen.

Ben jij een rokende zorgverlener bedenk dan eens wat voor signaal je zelf afgeeft als je rookt in nabijheid van (aanstaande) ouders. Mijn stelling is dan ook: ʺ roken doe je niet op de werkvloer in nabijheid van jonge (aanstaande) ouders ʺ.

Ik ben zeer benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp. Ik maak zelf deel uit van de Taskforce Rookvrije start.

Betrokken partijen

De TaskforceRookvrije Start is een initiatief van 9 beroepsverenigingen in de zorg: NVK, NVOG, KNOV, NBVK, VVGN, NHG, AJN, V&VN en Rookvrij!Allebei?, 3 partners: Trimbos Instituut, CPZ en ZonMw en het ministerie van VWS. VWS zal de Taskforce ondermeer ondersteunen met communicatieve middelen en met monitoring.

Deel dit artikel op jouw favoriete social media kanaal of via Whatsapp…

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: