Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

coronavirus
Covid-19

Als je zwanger bent wil je het beste voor je kindje, maar wat is nu wijsheid? Veel vrouwen en hun partner twijfelen of de aanstaande moeder een vaccinatie gaat halen. Steeds meer vrouwen besluiten zich toch te laten vaccineren. Het is belangrijk dat jij hierin je eigen afweging maakt. Laat je goed informeren door mensen die er verstand van hebben. Er zijn zoveel verhalen in omloop en Nederland heeft enorm veel semi-deskundigen die het beter lijken te weten dan doktoren en wetenschappelijk onderzoek. Vrouwen geloven eerder de buurvrouw of een vriendin dan een arts.

Is een vaccinatie tegen Covid-19 veilig als je zwanger bent?

Er zijn veel vragen rondom Coronavaccinaties en zwangerschap. Als je zwanger bent heb je een grotere kans dat je ernstig ziek wordt en op de IC terecht komt als je besmet wordt. Dat kan zowel voor je kind als voor jezelf schadelijk zijn. ( Liesbeth van Leeuwen, gynaecoloog UMC Amsterdam). Krijgt een zwangere vrouw Corona dan moet soms het kind te vroeg gehaald worden om de vrouw goed te kunnen behandelen. Het is daarom belangrijk om jezelf te laten vaccineren. Bekijk hier de livestream.

De drie meest gestelde vragen:

Is vaccinatie veilig als ik zwanger ben of wil worden?

Inmiddels zijn miljoenen vrouwen in de zwangerschap gevaccineerd en is er veel ondezoek gedaan naar Coronavaccinatie en zwangerschap. Uit dit onderzoek komt naar voren dat het juist verstandig is om je te laten vaccineren als je zwanger bent of dit wilt worden. Het is verwarrend voor veel vrouwen, vorig jaar werd er nog geadviseerd om te wachten met een vaccinatie, maar er is inmiddels goed en gedegen wetenschappelijk onderzoek gedaan. Op basis hiervan adviseert zowel de NVOG, KNOV als het RIVM om zwangere vrouwen zich nu wel te alten vaccineren. Wacht niet tot het einde van de zwangerschap.

Vaccinatie geeft via de placenta antistoffen af. Zit er minimaal twee tot drie weken tussen vaccinatie en bevalling dan geeft de moeder ook antistoffen door aan haar kindje via de borstvoeding. Je kunt dus na de geboorte gerust borstvoeding geven. Antistoffen worden in de borstvoeding aangetroffen en komen zo weer bij je kindje.

* Vaccinatie bij borstvoeding kan soms even een afname of toename van de borstvoeding geven, dit herstelt zich met een paar dagen ( bron: Lareb).

Heb ik kans om onvruchtbaar te worden?

De vaccinaties hebben geen invloed op de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. Er zijn wel veel meldingen over menstruatiestoornissen, doordat de Coronavaccinatie het immuunsysteem activeert, je systeem kan je dan beschermen als je Corona krijgt. Het immuunsysteem heeft invloed op de hormoonspiegels en je kunt hierdoor bijvoorbeeld eerder of heviger menstrueren. Dit duurt soms één of twee cycli. Maar het is goed om te weten dat je door stress ook vaak menstruatiestoornissen kunt krijgen. Maak jij je erg veel zorgen dan kan dit ook van invloed zijn.

Wel of geen boosterprik?

Het advies voor zwangeren is om toch een boosterprik te halen. Deze boosterprik is een oppepper voor je immuunsysteem. Je lichaam maakt weer meer antistoffen aan en je bent beter beschermd tegen ernstig ziek worden. De omikronvariant is erg besmettelijk en ben je zwanger of wil je dit worden dan is de booster een aanrader.

Heb ik meer kans op een miskraam?

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen de vaccinatie aanwijzen als verhoogd risico op een miskraam. In het begin van een zwangerschap is er altijd een risco op een miskraam en dit had waarschijnlijk ook gebeurd zonder vaccinatie.

Fabels spelen een grote rol, je kunt je mening beter laten bepalen door feitelijk en wetenschappelijk onderzoek, het is belangrijk dat je de informatie goed begrijpt. Vraag gerust door bij de verloskundige of je arts hoe het zit. Je kunt je goed laten informeren en wat je ook bepaald, doe dat wat goed voelt voor jou. Je hebt altijd een keuze en je hebt recht op je eigen mening. Maar verdiep je erin en ga niet af op wat men zegt op bijvoorbeeld Facebook en Insta.

Wil jij meer weten bekijk dan de livestream zwangerschap en coronavaccinatie  deze werd georganiseerd door de NVOG en de KNOV, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Kijk voor meer informatie over coronavaccinatie en zwangerschap op www.coronavaccinatie.nl/zwangerschap of www.overvaccineren.nl.
Je kan ook bellen naar 0800-1351.

Bron: persbericht NVOG en de KNOV, Vakblad Vroeg

Aanbevolen artikelen

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: