Bel Djoke

0644568443

mail Djoke

info@djoke.nl

Openingstijden

maandag tot vrijdag op afspraak

1 op de 5 tot 8 vrouwen krijgt te maken met negatieve en depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap. Dat zijn er dus best veel, maar er wordt gewoon niet over gesproken. Een depressie onderkennen is ook lastig, ten eerste willen vrouwen er niet graag over praten en ten tweede is het moeilijk om helder te krijgen en te herkennen als zodanig.

Onder invloed van hormonen wordt een heel mensje gemaakt in je lichaam, dat moet groeien en veel van je vraagt. Dan kun je je labiel voelen, huilbuien krijgen, erg misselijk zijn en je soms dodelijk vermoeid voelen. Ook het besef dat je straks verantwoordelijk bent voor een kind kan soms behoorlijk binnen komen en als het kind er eenmaal is kan het niet meer terug worden gestuurd.

Het is belangrijk dat aan de aanstaande moeder wordt gevraagd hoe zij zich voelt, niet alleen moet er gevraagd worden naar haar lichamelijk welbevinden maar ook naar haar mentale situatie. Het is belangrijk om te weten of er spanningen zijn in het leven van de moeder, denk hierbij aan overlijden van dierbaren, werk gerelateerde problemen, verbouwingen, verhuizingen, ivf traject etc… Het is belangrijk dat de verloskundige of arts hiernaar informeert. Gebeurt dit niet en voel jij je depressief of heb je veel last van stress, stemmingswisselingen e.d. kaart het dan zelf aan bij de verloskundige.

De omgeving kan erg kwetsend uit de hoek komen met opmerkingen als, “meid je hebt alles wat je hartje begeerd”, je wilde toch zwanger zijn, een ander lukt het niet. Hiermee worden de gevoelens van jou als aanstaande moeder ontkent. Natuurlijk wil je graag zwanger zijn, maar daarom gebeurt er nog wel veel in je lichaam en geest, het is een enorme verantwoordelijkheid om een heel mens op de wereld zetten. Daarbij hebben hormonen een grote invloed, gedurende de eerste 11 tot 12 weken worden de hormonen door de eierstokken geproduceerd en vervolgens neemt de placenta deze functie over. Dit alles heeft ook zijn weerslag op de hersenen. Vrouwen die in de zwangerschap een prenatale depressie doormaken zijn vatbaarder voor een postpartum(natale) depressie. Schroom niet om erover te praten met je verloskundige, huisarts of omgeving. Lukt dit allemaal niet ga dan op zoek naar een coach, doula of iemand anders die je kunt vertrouwen.

Ik gun iedereen een fijne zwangerschap en eerste jaar na de bevalling zonder pre- en postnatale problematiek. overkomt het je toch schaam je dan niet, je bent lang niet de enige die dit overkomt. Mensen krijgen dit al vanaf de prehistorie, in alle culturen en zowel bij de elite als in een sloppenwijk. Het is geen modeverschijnsel. Voel jij je niet goed, schroom niet om hulp te vragen en te aanvaarden.

Ik help vrouwen en hun gezin bij stress, angst, stemmingswisselingen, zwangerschaps-postpartumdepressie, trauma, vroeggeboorte, huilen, voeden, slapen en een gezonde levensstijl.

Boek hier je gratis eerste gesprek

error: Content is protected !!
Maak hier je afspraak
%d bloggers liken dit: